Warga Malaysia rugi RM225,000 kena tipu scammer yang berpura-pura menjadi Lee Min-ho


Seperti yang kita semua sedia maklum, penjenayah romantis akan memberitahu segala jenis pembohongan untuk mencuri hati dan wang anda.

Baru-baru ini, seorang guru berpencen berusia 74 tahun terjebak dalam penipuan cinta dan kehilangan RM225,000 kepada penjenayah yang berpura-pura menjadi idola Korea, Lee Min-ho.

Menurut Utusan Malaysia, Ketua Polis Daerah Machang, Superintendan Mohd. Adli Mat Daud, mangsa tersebut telah berkenalan dengan penjenayah yang menggunakan identiti bintang Korea tersebut melalui Facebook tahun lepas.

Menurut Adli, kedua-dua mereka hanya bersembang melalui ciri ‘messenger’ dalam aplikasi Facebook.

“Pada bulan Oktober lalu, suspek mula meminta mangsa untuk memindahkan wang kepadanya, dengan alasan bahawa dia sedang dalam kes mahkamah. Suspek juga memberitahu mangsa bahawa dia memerlukan sejumlah wang yang besar untuk menyelesaikan kes tersebut.”

Adli memaklumkan bahawa mangsa yang berasa simpati terhadap masalah idola K-pop kegemarannya, telah memindahkan jumlah keseluruhan RM225,000 ke akaun yang ditetapkan dalam tempoh dua bulan.

Malangnya bagi mangsa berusia 74 tahun itu, dia hanya sedar bahawa dia telah ditipu setelah menyelesaikan pemindahan wang.

“Mangsa kemudian membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Machang.”

Kes ini kini di bawah siasatan, dan tindakan undang-undang mungkin jatuh di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan untuk penipuan.Source link

Leave a Reply