Warga Malaysia bantu lelaki tua yang jatuh dari basikal di Puchong


WALAUPUN rakyat Malaysia mungkin sering berselisih pendapat dan bertengkar tentang pelbagai perkara, semangat gotong-royong dan kesediaan untuk membantu ketika seseorang memerlukan pertolongan adalah sesuatu yang sepatutnya kita rasa bangga.

Contoh yang menghangatkan hati baru-baru ini dikongsi oleh pengguna TikTok TianChad Photography.

Di Bandar Bukit Puchong, Selangor, kumpulan orang asing menunjukkan kesatuan yang luar biasa apabila seorang pakcik jatuh dari basikalnya ke jalan. TianChad Photography mengucapkan terima kasih di akaun TikToknya.

“Mereka tetap mahu memberikan pertolongan walaupun sedang tergesa-gesa. Terima kasih kepada abang penghantar Grab, abang penghantar foodpanda, dan lelaki bersongkok yang sudi membantu.”

Video yang disertakan menunjukkan seorang pakcik India duduk di tengah jalan selepas kemalangan basikal, dengan barang-barangnya terserak di sekeliling.

Dua individu telah membantu, memeriksa pakcik tersebut dan mengalihkan basikalnya yang terjatuh ke tepi jalan.

TianChad Photography berkongsi, “Pakcik ini jatuh di tengah jalan, apa yang berlaku selepas itu benar-benar menyentuh hati saya. Adalah norma bahawa penghantar makanan menjadi yang pertama membantu. Tuhan memberkati kamu semua.”

Semasa orang asing yang baik hati mengumpulkan barang-barang tersebar pakcik tersebut, mereka bukan sahaja menyokongnya tetapi juga membantu beliau bangun semula.

Penunjuk semangat gotong-royong yang menghangatkan hati ini berterusan apabila seorang penghantar makanan lain tiba untuk menawarkan pertolongan.

Pada saat-saat seperti ini, kesatuan dan belas kasihan rakyat Malaysia bercahaya, menekankan kesediaan mereka untuk bersatu dan membantu ahli masyarakat lain yang memerlukan bantuan.

Source link

Leave a Reply