Wanita terkena jangkitan mata akibat lensa hubung yang dibeli dari TikTokDengan kemudahan e-dagang, praktikalnya segala-galanya boleh didapati dalam talian. Selain itu, kebanyakan produk dijual pada harga yang lebih murah berbanding di kedai fizikal.

Namun, sebagai pengguna, kita seharusnya sentiasa membuat kajian sebelum membeli produk terutamanya jika harga terlalu murah untuk dipercayai. Seorang wanita muda baru-baru ini didapati mengalami jangkitan mata yang didakwa disebabkan oleh kanta sentuh yang dibeli dari kedai dalam talian yang dipromosikan di TikTok.

Pada hari Ahad (19 Mei), @azulacinta memuat naik video di TikTok menunjukkan kesan selepas memakai kanta sentuh, menunjukkan mata berwarna merah dan tanda-tanda pembengkakan, hanya untuk bertambah teruk kemudian.

Wanita muda tersebut juga menjawab beberapa komen, menerangkan bahawa ini adalah kali pertama dia mengalami jangkitan dari kanta sentuh yang dibeli dari kedai TikTok, sedangkan sebelum ini dia sudah menggunakan kanta sentuh yang dibeli dari kedai dalam talian di TikTok tanpa banyak masalah.

“(Saya) telah menggunakan kanta TikTok untuk beberapa bulan dan ia baik-baik saja! Tetapi selepas ini berlaku saya tidak akan mengambil risiko dengan penglihatan saya lagi,” katanya.

Dalam video kemaskini juga di TikTok, kecurigaan beliau disahkan oleh doktor yang memberitahunya bahawa jangkitan itu memang disebabkan oleh kanta sentuh dan dia membayar RM59 untuk rawatan perubatan.

Selepas pergi ke doktor, dia mengatakan mata beliau mula pulih walaupun dia terus mengalami sensasi “pedih.”

Dalam video tersebut, dia menjelaskan bahawa dia telah memakai kanta sentuh selama 11 tahun dan tidak pernah mengalami jangkitan sebegini, menambah bahawa dia hanya menggunakan kanta sentuh dari kedai TikTok untuk “tidak lebih dari lapan jam.”

Setelah kejadian itu, wanita muda tersebut memutuskan bahawa dia telah belajar daripada pengalaman membeli kanta sentuh dari platform dalam talian seperti itu.

“Ke hadapan, saya hanya akan membeli kanta daripada optometris berlesen untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku lagi,” tulis kapsyen video tersebut.Source link

Leave a Reply