Wan Arif-Roy King tersingkir di separuh akhir selepas kalah kepada pasangan Denmark yang merupakan bijak merangkul kedudukan kedua.Pasangan berganda lelaki kebangsaan yang sedang naik daun Wan Arif Wan Junaidi-Yap Roy King tewas 13-21, 19-21 kepada pasangan kebiji Kim Astrup-Anders Skraarup Rasmussen dari Denmark dalam separuh akhir Malaysia Masters 2024 di Axiata Arena, Bukit Jalil hari ini.

Walaupun pasangan Malaysia yang menduduki ranking ke-47 di dunia itu kalah dalam masa 43 minit, mereka masih boleh berbangga dengan pencapaian mereka dalam kejohanan badminton Super 500 setelah mengalahkan beberapa pasangan yang bertaraf tinggi sepanjang perjalanan mereka ke separuh akhir.

Roy King, 23 tahun, berkata walaupun mereka tidak puas dengan persembahan mereka, terutamanya kesilapan yang dilakukan dalam permainan kedua, mereka tidak akan meratapi nasib kerana mereka sedang menantikan tugas seterusnya – Australian Open 2024 di Sydney pada 11-16 Jun.

“Aku rasa kita tidak boleh membandingkan kita (dengan senior-senior) berdasarkan satu kejohanan ini tetapi (sebagai pasangan yang mampu sampai ke separuh akhir), aku rasa ini adalah satu persaingan yang sihat untuk skuad berganda lelaki kerana kita sentiasa mendorong satu sama lain untuk mendapatkan keputusan yang lebih baik,” katanya kepada wartawan hari ini.

Sementara itu, Wan Arif, 21 tahun, berharap mereka dapat lebih konsisten dalam mengalahkan nama-nama besar dan terhindar dari kecederaan.

Beliau juga ingin mereka lebih berani membuat keputusan ketika titik penting berhadapan dengan pasangan yang berada di ranking lebih tinggi.

“Selepas mencapai separuh akhir di sini, saya ingin kita menetapkan sasaran yang sama untuk kejohanan yang akan datang. Saya rasa kita berjaya dalam kejohanan ini kerana kita berjaya memberikan saingan yang sengit kepada pemain-pemain dalam ranking 10 teratas dan 20 teratas… itu menunjukkan kita tidak terlalu jauh ketinggalan dari mereka. Kita belajar dari mereka bagaimana untuk mengawal irama ketika titik-titik penting,” katanya.

Wan Arif-Roy King pasti boleh melihat kembali Malaysia Masters 2024 dengan rasa bangga, setelah mengalahkan pasangan China Xie Hao Nan-Zeng Wei Han 21-16, 21-12 dalam peringkat pembukaan; pasangan keempat dunia Lee Jhe Huei-Yang Po Hsuan dari Taiwan 13-21, 21-15, 21-18 dalam peringkat kedua; dan pasangan keenam Rasmus Kjaer-Frederick Soogard dari Denmark 21-18, 14-21, 21-18 dalam separuh akhir semalam.Source link

Leave a Reply