Video seorang puluh orang dalam sebuah lori pikap menimbulkan kemarahan di kalangan netizenSHUKRI Vlogs, seorang pengguna TikTok, telah memuat naik video seorang trak pikap menuju ke suatu tempat di Malaysia, dengan kira-kira dua belas orang duduk dan berdiri di bahagian belakang.

“Dalam filem India biasa dilihat, ini adalah satu realiti di Malaysia,” katanya. “Kira-kira dua belas daripada mereka di bahagian belakang Hilux (perkataan Malaysia untuk semua trak pikap).”

Satu kumpulan kira-kira dua belas individu, yang disangkakan orang asing, kelihatan duduk (dan berdiri, kerana tidak cukup tempat untuk semua orang) di bahagian belakang sebuah kenderaan pikap di rakaman itu.

Walaupun ramai yang mengomen pada pos itu, menunjukkan bahawa pemandu trak pikap sering memberi laluan kepada orang asing.

Walau bagaimanapun, ramai menegur pihak berkuasa kerana tidak mengambil tindakan kerana ia boleh membahayakan bukan sahaja orang asing tetapi juga pengguna jalan lain.

“Di mana polis dan JPJ?” soal seorang pengguna internet dalam bahagian komen video itu.

Beberapa orang juga menanggapi, “Saya pernah melihat video-video lain sebelum ini, sesetengah penduduk tempatan memberi laluan kepada orang asing untuk pergi solat Jumaat, jauh bagi mereka berjalan.”

“Saya pun tidak akan berani duduk di bahagian belakang sendiri, bukan kerana takut, tetapi kerana saya menghormati undang-undang,” kata seorang lagi.Source link

Leave a Reply