Unit PA Resources Membeli Tanah Sebanyak RM21 Juta Untuk Membina Kilang Baharu


Syarikat milik penuh PA Resources Bhd (PA), iaitu PA Extrusion (M) Sdn Bhd, telah mencadangkan untuk membeli dua buah tanah industri seluas 72,840 meter persegi (setara dengan 7.3 hektar atau 18 ekar) dengan nilai RM21 juta.

Dalam kenyataan hari ini (19 Februari), syarikat pengeluar aluminium itu mengatakan bahawa tanah-tanah tersebut terletak berhampiran kilang sedia ada di Batang Berjuntai, Kuala Selangor, dan rancangannya adalah untuk membina kilang baru di tanah tersebut.

“Setelah pembelian selesai, PA akan membina kilang baru di atas tanah-tanah tersebut, yang akan meningkatkan kapasiti pengeluarannya secara berperingkat, dari 3,200 tan setiap bulan kepada kira-kira 7,000 tan,” katanya hari ini.

Pembelian yang dicadangkan akan digunakan dengan menggunakan dana yang dijana secara internal dan pinjaman bank, tambah kumpulan itu.

Pengerusi eksekutif PA, Tan Sri Chan Kong Choy mengungkapkan kegembiraannya untuk mengumumkan rancangan peningkatan ini, yang sejajar dengan strategi pertumbuhan jangka panjang kumpulan itu.

“Dengan kilang baru kami, kami akan mampu mengekalkan permintaan yang meningkat daripada pelanggan tenaga boleh baharu kami. Tambahan pula, ia akan membolehkan kami untuk mempelbagaikan rangkaian produk kami dan pasaran yang kami layani, dengan itu memberikan sumber pendapatan tambahan kepada kumpulan.

“Dengan objektif ini di fikiran, kami bertujuan untuk mempercepatkan proses pembelian tanah dan segera memulakan pembinaan kilang baru kami.

“Kami yakin bahawa pelaburan ini tidak hanya akan meningkatkan kapasiti pengeluaran kami, menyumbang kepada ekonomi negara, memberi peluang pekerjaan serta memajukan pembangunan sosioekonomi dalam komuniti tempatan di kawasan tersebut,” katanya.

Pengarah Urusan Kumpulan PA, Tan Sri Lau Kuan Kam menambah: “Permintaan yang meningkat untuk tenaga solar dan boleh baharu tetap menjanjikan.

“Kami bangga bahawa kumpulan ini berada dalam kedudukan untuk menyumbang kepada pertumbuhan tenaga hijau dengan menyediakan komponen ringan, tahan lama, dan bahan yang berkesan dari segi kos untuk panel solar.”Source link

Leave a Reply