Nota: Pada masa penerbitan ini, NVIDIA menjumpai pada akhir minggu lalu bahawa model khas ini, MSI Ventus 3X GeForce RTX 4070 Ti Super mengalami masalah di mana prestasinya adalah kira-kira 5% di bawah prestasi optimal yang sepatutnya oleh jenama GPU ini. NVIDIA telah mengeluarkan kemas kini VBIOS untuk para pemerhati, jadi saya akan menguji semula kad dengan penyelesaian tersebut dan akan mengemas kini ulasan ini dengan temuan baru nanti.

Artikel asal di bawah:

 

NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti Super adalah antara kad seri RTX 40 Super yang baru dilancarkan dan menepati coraknya sendiri, jenama GPU tersebut mengumumkan bahawa tiada versi Founders Edition bagi GPU ini. Sebaliknya, ia akan dibiarkan di tangan rakan AIB-nya. Model kad yang kami miliki adalah MSI Ventus 3X.

Spesifikasi

MSI Ventus 3X GeForce RTX 4070 Ti Super Specs Sheet

Reka Bentuk

MSI Ventus 3X GeForce RTX 4070 Ti Super Product Shot 7

Seperti rekaan kad-kad MSI Ventus sebelum ini, model RTX 4070 Ti Super di dalam makmal saya mempunyai rekaan yang wild sedikit yang sebenarnya digunakan semula daripada RTX 4070 Ti bukan Super. Malah, mereka kelihatan sama sahaja tetapi bagi melihat ini sebagai peningkatan antara generasi, kami akan menganggap ia tidak mustahil bagi MSI untuk mereka rekabentuk baharu atau penyelesaian penyejukan untuk kad ini.

Jadi, anda mendapat konfigurasi tiga kipas yang sama, diperbuat daripada Kipas TORX 4.0 MSI, plat asas tembaga besar yang duduk terus di atash GPU, dan plat belakang bersiri-siri, diisi dengan semua potongan bersudut yang keinginan geek anda mahu. Adapun RTX 4070 Ti Super itu sendiri, GPU itu, seperti yang disenaraikan di atas kertas spesifikasi, adalah GPU AD103 dan bukan seni binaa AD104 yang dimiliki oleh pabila saudaranya yang bukan-Super. Oh, dan ia juga mempunyai 4GB tambahan memori grafik GDDR6X, dan jika anda fikirkan tentangnya, kedua faktor terakhir ini membuatkan ia “bayi” RTX 4080.

Selain itu, anda mendapat penambah bentuk kuasa 12VHPWR PCIe Gen5 yang direkabentuk dan penyesuaiannya, bilangan yang sama port DisplayPort dan HDMI, dan sebagai bonus tambahan, Ventus 3X RTX 4070 Ti Super ini malah dilengkapi dengan penjepit anti-saggingnya sendiri. Saya agak heran mengapa MSI menganggap ini perlu, sedangkan ia bukan kad terberat yang pernah saya uji atau pegang, tetapi seperti mana kata pepatah pencegahan lebih baik daripada penawaran.

Bench Ujian

2023 Testbed System Specifications

Tiada sangat yang hendak dikatakan di bahagian ini, selain berkali-kali bagi menegaskan catatan dan penafian yang saya letakkan di bahagian atas ulasan ini: masalah dengan VBIOS kad ini dikesan oleh NVIDIA pada akhir minggu lalu, menjadikan model Ventus 3X RTX 4070 Ti Super, khususnya, berfungsi sedikit lebih buruk daripada projeksi nombornya. Secara khususnya, ianya antara 5% dan 8%.

NVIDIA telah memberi kami kemas kini VBIOS yang mengatasi masalah tersebut, tetapi setelah penemuan itu yang begitu singkat dan melihat bagaimana semua ujian awal telah selesai, saya telah memutuskan untuk memaparkan keputusan sebelum kemas kini VBIOS untuk masa ini. Saya akan mengemas kini ulasan ini selepas ini dengan hasil yang baru, kerana ia akan memerlukan saya membuat semula semua ujian, sama ada sintetik atau dunia nyata.

Garis Masa, Suhu, Dan Penggunaan Tenaga

MSI Ventus 3X GeForce RTX 4070 Ti Super Product Shot 8

Sekali lagi, walaupun tajuk ulasan ini mungkin menunjukkan saya memanggil RTX 4070 Ti Super ini “bayi” RTX 4080, dan fakta bahawa keputusan di sini jelas-jelas perlu dilihat semula selepas kemas kini VBIOS, prestasi Ventus 3X RTX 4070 Ti Super adalah campuran yang mengelirukan.

Bagus juga untuk melihat semua 4GB memori GDDR6X dan kon berlebihan membantu RTX 4070 Ti Super menguasai kelibinya sendiri, tetapi, risikonya, saya cukup pasti kemas kini VBIOS untuk kad ini akan membolehkannya mencapai lebih banyak prestasi.