Ulasan HONOR Magic V2: Pasti Akan Lebih Baik Dari Sini


HONOR akhirnya mengeluarkan Magic V2 ke pasaran Malaysia, enam bulan selepas ia pertama kali diperkenalkan di China. Walaupun telefon lipat ini mungkin tidak memiliki spesifikasi terkini untuk 2024 mengingat usianya, namun ia masih menawarkan peranti dalaman aras flagship sambil berada di barisan hadapan faktor lipatannya.

Walaupun ini kali pertama saya menggunakan telefon lipat untuk beberapa minggu, saya pernah mencuba beberapa peranti lipat sebelum ini. Dengan itu, tawaran HONOR mengejutkan saya dengan pelbagai cara dan walaupun terdapat keburukan tertentu, kebanyakan daripadanya dikalahkan oleh inovasi yang menakjubkan yang jelas diterjemahkan oleh syarikat ini untuk mengatasi pesaing.

Spesifikasi

honor magic v2 specs

 

Magic V2 menggunakan paparan dalaman yang besar dengan panel OLED LTPO berukuran 7.92 inci dengan kadar segar 120Hz dan kecerahan puncak 1,600 nit. Di sisi lain, paparan luar berukuran 6.43 inci juga menggunakan skrin OLED LTPO 120Hz tetapi ianya dapat menjadi lebih cerah dengan kecerahan puncak 2,500 nit, setidaknya pada kertas.

Pada bahagian dalaman, ia berjalan menggunakan cip Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, yang masih menjadi cip flagship pilihan ketika telefon ini pertama kali diumumkan. Cip ini dipadankan dengan 16GB RAM dan 512GB storan, serta sokongan Wi-Fi 7, 5G, Bluetooth 5.3, dan NFC. Telefon ini juga dikuasakan oleh bateri 5,000mAh dengan sokongan cas pantas 66W.

Dari segi kamera, telefon lipat ini dilengkapi dengan kamera utama 50MP dengan OIS, lensa ultra-lebar 50MP, dan lensa telefoto 20MP dengan zoom optikal 2.5x. Untuk swafoto, terdapat kamera 16MP yang disematkan pada kedua-dua paparan.

Rupa & Fungsi

Seiring dengan faktor bentuknya yang unik, paparan-paparannya menjadi tarikan utama Magic V2. Walaupun penggunaannya membolehkan pengguna mengendalikan dua paparan, ia hanya sedikit lebih berat daripada telefon bimbit standard biasa dan pastinya lebih ringan daripada sesetengah pesaingnya seperti Galaxy Z Fold5. Apabila dilipat, ia sedikit tebal daripada iPhone dan apabila dibuka, ia sangat nipis dengan ketebalan hanya 4.7mm.

Apabila melibatkan paparan dalaman, adalah mengejutkan melihat kedalaman lipatan yang hampir tidak kelihatan, jauh lebih baik daripada sebahagian pesaingnya. Walau pun saya dapat melihatnya apabila melihatnya dari beberapa sudut, namun apabila melihat skrin secara lurus, saya hampir tidak nampak adanya. Skrin hampir segi empat yang sempurna, tetapi lebih lebar daripada tinggi.

Untuk paparan luar pula, ia sedikit lebih ramping daripada yang saya inginkan, namun secara keseluruhannya, ia adalah satu paparan yang baik dengan nisbah 20:9 yang membuatnya terasa seperti telefon biasa, sesuatu yang tidak banyak ditawarkan oleh telefon lipat lain kerana bagian luarannya biasanya terlalu nipis atau terlalu kecil.

Bagaimanapun, saya ada satu perkara untuk dibangkitkan berkaitan kecerahan skrin HONOR ini. Walaupun syarikat tersebut mendakwa bahawa paparan luar boleh naik sehingga 2,500 nit, saya mendapati keupayaan melihat di bawah sinar matahari langsung sangat buruk berbanding dengan iPhone saya, yang hanya mempunyai kecerahan puncak 2,000 nit. Ini jelas merupakan kekecewaan terbesar saya dengan Magic V2; saya tidak pasti sama ada HONOR sedang menyelitung dengan dakwaan tersebut atau ada masalah perisian yang menghalang skrin daripada menjadi lebih cerah.

Berkenaan perisian, jenama ini melakukan banyak perkara yang betul bagi mengambil kesempatan daripada faktor bentuknya. Saya suka bagaimana di sesetengah aplikasi, ia secara automatik akan membahagikannya kepada dua tetingkap supaya anda boleh membuka dua tab pada aplikasi yang sama. Sebagai contoh, menekan tweet pada aplikasi X akan membuka tweet di bahagian kanan paparan manakala feed anda kekal tak berubah di sebelah kiri, membenarkan anda terus menelusuri feed anda. Ini juga berkesan apabila membuka mesej di WhatsApp dan TikTok.

Tentu saja, ciri tetingkap berkongsi dan mini jendela, walaupun bukan baharu bagi telefon lipat, sangat berguna untuk membolehkan anda menjalankan beberapa tugas serentak tanpa berasa tertekan kerana paparan yang lebih besar membenarkan ruang yang lebih luas. Kritikan saya terhadap perisian ini adalah wujudnya bug di mana anda tidak boleh menutup mini jendela sesetengah aplikasi seperti WhatsApp tanpa mengubahnya menjadi minima dahulu, menambah langkah tambahan yang tidak perlu. Tambahan pula, sesetengah aplikasi popular, seperti TikTok, tidak dioptimumkan untuk telefon lipat besar, jadi anda perlu menerima palang hitam di sisi paparan atau memaksa aplikasi di mod skrin penuh dengan bahagian atas dipotong untuk kandungan tertentu.

Tiga kamera di bahagian belakang semuanya terletak dengan kemas dalam pulau kamera segi empat tepat dan hujung modul itu melengkung ke dalam panel belakang, memberikan perasaan premium. Anda dapat melihat banyak pemikiran sudah terpadu dalam reka bentuk, termasuk reka bentuk belakang lampu satin yang tahan cap jari dan fakta bahawa telefon lipat ini boleh dilipat sepenuhnya bertepatan.

Magic V2 memiliki dua speaker stereo yang terdapat dalam bentuk dilipatnya tetapi apabila dilipat, ia sedikit tidak seimbang kerana kedua-dua speaker diletakkan pada bahagian kiri. Terdapat pemindai cap jari yang sangat nipis pada bahagian kanan, yang berfungsi dengan baik pada umumnya tetapi tidak seboleh cekap pemindai cap jari berukuran biasa yang terdapat pada, katakanlah, Samsung Galaxy Z Fold5.

Prestasi & Bateri

honor magic v2

Walaupun berjalan menggunakan cip flagship generasi terdahulu, ia pasti mampu untuk menyelesaikan sebarang tugas yang anda berikan padanya. Walaupun dengan semua ciri tambahan perisian yang dimuatkan oleh HONOR dalam Magic V2, telefon ini tidak pernah sekali pun tersekat atau terganggu. Bagi ujian 3DMark, jumlah mata mata tertinggi berada pada jangkaan, namun mata mata paling rendah adalah lebih rendah daripada telefon lain dengan cip ini; skor stabilitinya yang rendah menunjukkan bahawa telefon ini sering menghadapi tekanan haba di bawah beban berat.

honor magic v2 benchmarks

Ketahanan bateri benar-benar membuat saya terkejut mengingat saiz paparan dalaman yang saya gunakan lebih kerap daripada paparan luar untuk menonton kandungan. Saya masih boleh menggunakan telefon ini untuk dua hari penuh meskipun saya telah menggunakan masa berjam-jam untuk melayari media sosial dan mengambil gambar.

Berdasarkan ujian ketahanan streaming YouTube pada kecerahan dan volume 25%, ia mampu bertahan hampir 15 jam sebelum habis bateri (saya tidak pasti mengapa telefon ini hanya melaporkan 10 jam penggunaan skrin). 66W cas pantasnya secepat yang diiklankan namun entah bagaimana, telefon ini akan terpaksa dilipat untuk “cas yang optimum”.

Kamera

honor magic v2Source link

Leave a Reply