Tiga pasangan campuran menggegar ke peringkat terakhir Pearly-Thinaah.


Pasangan ganda wanita teratas negara Pearly Tan-M. Thinaah menepati harapan dengan berjaya melangkah ke perempat akhir Malaysia Masters 2024 selepas menewaskan Simran Singhi-Ritika Thaker dari India dengan skor 21-17, 21-11 dalam pusingan kedua di Axiata Arena, Bukit Jalil hari ini.

Pasangan Malaysia yang menjadi unggu kedua hanya memerlukan 32 minit untuk mengatasi pasangan India tersebut dan akan bertemu dengan Setyana Mapasa-Angela Yu dari Australia dalam perlawanan perempat akhir esok.

Thinaah berkata mereka perlu sedikit masa untuk “panaskan” diri dan mendapatkan semangat semula kerana mereka terakhir bermain secara kompetitif dalam Kejohanan Badminton Asia 2024 di Ningbo, China bulan lalu.

“Kami sangat seronok bermain dalam kejohanan ini kerana kami sudah lama tidak bermain. Kami bermain dengan tempo perlahan dalam perlawanan pertama hari ini tetapi, dalam perlawanan kedua, kami meningkatkan kelajuan selepas berkomunikasi dengan satu sama lain dan jurulatih, dan kami gembira dengan kemenangan ini.

“Kami sedang cuba perkara-perkara baru dan berharap untuk terus meningkat dalam perlawanan seterusnya,” katanya.

Sementara itu, Pearly menyatakan keutamaannya adalah untuk tidak cedera dan merasakan mereka masih belum mendapatkan “ketegasan” walaupun ditempatkan di tempat ke-13 di dunia.

“Setiap pemain mempunyai impian untuk memenangi gelaran dan itu juga impian kami,” kata Pearly.

Pearly-Thinaah meraih tempat kedua dalam edisi Malaysia Masters tahun lepas.

Terdapat berita baik juga dalam kumpulan ganda campuran di mana tiga pasangan – Chen Tang Jie-Toh Ee Wei, Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie dan Tan Kian Meng-Lai Pei Jing – berjaya melepasi dinding pusingan kedua.

Unggu teratas, Tang Jie-Ee Wei hanya mengambil 35 minit untuk menghantar Sumeeth Reddy-Sikki Reddy dari India pulang dengan skor 21-9, 21-15; Soon Huat-Shevon mengalahkan Yang Po Hsuan-Hu Ling Fang dari Taiwan dengan skor 17-21, 21-19, 21-13; dan Kian Meng-Pei Jing menewaskan Wang Chan-Shin Seung Chan dari Korea Selatan dengan skor 15-21, 21-19, 21-19.

Di perlawanan perempat akhir esok, Tang Jie-Ee Wei akan bertemu pasangan sepasukan Kian Meng-Pei Jing dan Soon Huat-Shevon akan berdepan dengan unggu ketujuh, Rehan Naufal Kusharjanto-Lisa Ayu Kusumawati dari Indonesia.

“Ini merupakan ujian besar bagi kami sejak hari pertama dan semua lawan mempunyai kelebihan tersendiri… jadi, mari kita tunggu dan lihat esok,” kata Tang Jie.Source link

Leave a Reply