Tiada Telefon (2a) Rasmi Dikonfirmasi Berjalan Pada Cip Dimensity 7200 Pro DikustomkanNothing telah mengumumkan bahawa telefon pintar yang akan datang, Phone (2a), akan menampilkan chipset Dimensity 7200 Pro khas. Ia dinyatakan bahawa komponen ini merupakan usaha bersama dengan MediaTek, bertujuan untuk memberikan prestasi terbaik sambil memastikan penggunaan tenaga yang optimum.

Walaupun peranti ini mengekalkan kelajuan jam sehingga 2.8 GHz, Nothing menekankan kecekapan tenaga yang dipertingkatkan untuk komponen seperti IC paparan dan modem melalui integrasi perisian dan perkakasan yang diperbaiki dengan MediaTek. Menurut pengurus pemasaran produk syarikat, Raymond Zhu, penyempurnaan ini mengakibatkan peningkatan 10% dalam kecekapan tenaga berbanding dengan Dimensity 7200 biasa.

Phone (2a) mempunyai 12GB RAM, dengan tambahan 8GB melalui penjanaan memori maya. Nothing mencatatkan bahawa ia mempertimbangkan Snapdragon 7s Gen 2 dan SoC Snapdragon 782G bagi Phone (2a), tetapi memilih Dimensity 7200 Pro kerana prestasi yang lebih baik dan kecekapan tenaga. Selain itu, chipset Mediatek dikatakan boleh melebihi chipset Snapdragon 778G yang terdapat pada Nothing Phone (1) sebanyak 18% dari segi tenaga, dan 16% lebih efisyen tenaga.

Phone 2a Dimensity chipset confirmedPhone 2a Dimensity chipset confirmed
Image: Nothing

Raymond Zhu juga menyebut teknologi Smart Clean yang baru oleh pasukan perisian, membolehkan Phone (2a) membersihkan fail-fragmen secara berkala sekali atau dua kali seminggu, menghasilkan peningkatan kelajuan baca dan tulis. Ini memastikan prestasi cepat yang konsisten dari semasa ke semasa, walaupun selepas penggunaan yang berpanjangan. Telefon pintar yang akan datang juga didedahkan akan mempunyai teknologi adaptif NTFS yang membolehkan pemindahan fail cepat dengan peranti Windows.

Tiada pendedahan berkenaan dengan Phone (2a) lagi, tetapi tumbnail video yang baru-baru ini dikongsi di saluran YouTube rasmi Nothing mungkin telah mempamerkan reka bentuk peranti. Sketsa yang dipaparkan, yang terdapat di sisi CEO syarikat, Carl Pei, sepadan dengan rekaan tidak rasmi telefon yang dikongsi oleh beberapa pemberita bocor, termasuk yang lebih terkini daripada OnLeaks.

Nothing dijangka akan melancarkan Phone (2a) pada 5 Mac 2024 melalui live stream yang akan disiarkan di laman web rasmi dan saluran media sosial syarikat. Penyenaraian peranti tersebut juga sebelum ini ditemui dalam pangkalan data SIRIM, menandakan bahawa pelancaran tempatan juga akan berlaku tidak lama lagi.

(Sumber: Nothing – siaran akhbar rasmi / YouTube)

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk lebih banyak kemaskini dan berita terkini. 

Source link

Leave a Reply