Thinaah dan kumpulannya terhenti di separuh masa akhir


SHAH ALAM: Harapan pasukan wanita negara untuk mencapai separuh akhir Kejohanan Pasukan Asia Badminton 2024 (BATC) hancur apabila mereka kalah 3-0 kepada juara bertahan Indonesia dalam perlawanan suku akhir di Pusat Konvensyen Setia City di sini hari ini.

Malaysia kalah mata pertama apabila pemain tunggal kebangsaan, K. Letshanaa kalah 13-21, 21-18, 13-21 kepada Putri Kusuma Wardani.

Sebarang harapan untuk membalas oleh pasangan ganda wanita terbaik Malaysia, Pearly Tan-M. Thinaah pupus dalam 59 minit apabila mereka kalah 14-21, 21-18, 15-21 kepada pasangan nombor 30 dunia, Lanny Tria Mayasari-Ribka Sugiarto.

Pemain tunggal kebangsaan, Wong Ling Ching kemudian memberi Malaysia harapan apabila menang dalam set pertama sebelum terhenti dan kalah 21-14, 15-21, 16-21 kepada Ester Nurumi Tri Wardoyo.

Manakala, Thinaah yang sedih, yang juga merupakan kapten pasukan, menyalahkan dirinya sendiri atas persembahan yang kurang memuaskan.

“Saya agak kecewa dengan persembahan saya hari ini… kita berupaya untuk bangkit tetapi mereka (Lanny Tria-Ribka) terbukti lebih konsisten dengan pukulannya,” kata Thinaah.

Mengangkat semangat pula adalah pasangannya, Pearly, yang berkata mereka perlu kembali merancang strategi dengan jurulatih utama, Rexy Mainaky dan pembantu-pembantunya untuk membentuk corak permainan mereka.

Rexy, apabila ditanya mengenai peluang pasukan wanita untuk bermain dalam Piala Uber pada bulan April, berkata mereka masih cuba mencari penyelesaiannya.

“… (mungkin) kita ada peluang melalui ranking dunia,” katanya. – BernamaSource link

Leave a Reply