Thailand menghalang impian Malaysia mencapai finalPasukan wanita negara telah gagal mara ke perlawanan akhir Piala Asia Hoki Dalaman 2024 selepas kalah 2-1 kepada juara bertahan Thailand dalam separuh akhir di Chonburi semalam.

Tuah tuan rumah terbuka dalam tempoh tujuh minit melalui gol sudut penalti oleh Todkaew Jiratchaya di Universiti Sukan Kebangsaan Thailand (TNSU).

Thailand kemudian menggandakan keunggulan mereka pada minit ke-27 melalui gol padang oleh Sakulpihtak Tikhamporn sebelum Malaysia mengurangkan defisit melalui gol sudut penalti oleh Nur Atira Mohamad Ismail lima minit kemudian.

Namun, usaha balas Malaysia terbukti terlalu sedikit, terlalu lewat dan mereka kini akan berhadapan dengan Indonesia dalam perlawanan tempat ketiga hari ini.

Dalam separuh akhir lain, Kazakhstan menewaskan Indonesia 2-1 dalam penentuan penalti selepas kedua-dua pasukan itu seri 3-3 dalam masa peraturan.

Jurulatih pasukan hoki dalaman wanita kebangsaan, Mohd Rodzhanizam Mat Radzi berkata pasukannya bermain dengan baik walaupun gagal mengekalkan irama permainan mereka.

“Namun, pemain-pemain ini menunjukkan semangat juang sejati untuk cuba bangkit semula dan mereka layak mendapat pujian untuk itu,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Persatuan Hoki Malaysia (MHC).

Walaupun kecewa kerana tidak mara ke perlawanan akhir, Mohd Rodzhanizam berkata pertarungan mereka di Chonburi belum berakhir dan mendorong pemainnya untuk bangkit sekali lagi dan mengalahkan Indonesia dalam perlawanan tempat ketiga hari ini.

Malaysia bermula kempen Kumpulan A mereka pada Isnin (13 Mei) dengan menewaskan Vietnam 25-0 dan Oman 12-1 sebelum tewas 5-1 kepada Kazakhstan dan akhirnya memastikan tempat dalam separuh akhir dengan kemenangan 4-2 ke atas Iran pada Selasa (14 Mei).

Malaysia hanya menang Piala Asia sekali apabila mereka menewaskan Kazakhstan 2-1 dalam edisi pertama pada 2009 di Ipoh, Perak.Source link

Leave a Reply