KUALA LUMPUR: Pemain badminton suku akhir lelaki Malaysia, Leong Jun Hao, mencipta kejutan besar di Open Singapura apabila beliau mengalahkan juara bertahan Anthony Sinisuka Ginting dari Indonesia dalam perlawanan kedua hari ini.

Pemain ranking dunia ke-36, Jun Hao berjaya menewaskan pemain ranking dunia ke-7 dan juara dua kali (2022, 2023) dengan skor 14-21, 21-10, 21-8 selepas satu pertarungan sengit selama sejam di Stadium Dalam Singapura untuk mara ke separuh akhir esok.

Ini adalah kemenangan pertama Jun Hao ke atas pemain Indonesia ini dalam tiga pertemuan.

Walau bagaimanapun, cabaran lebih besar menunggu beliau di peringkat kedudukan teratas apabila Jun Hao akan bertemu dengan pemain ranking dunia ke-1 dan pemegang pingat emas Olimpik semasa, Viktor Axelsen.

Denmark, yang dikuatkan semangat setelah mengakhiri kemarau gelar selama enam bulan dengan menjuarai Malaysia Masters akhir pekan lalu, berjaya menewaskan Lin Chun Yi dari Taiwan dengan skor 21-16, 14-21, 21-16 dalam perlawanan kedua hari ini sementara dia mengejar gelaran Open Singapura pertamanya.

BACA JUGA: Open Singapura: Jun Hao, dua pasangan ganda ke paruh akhir

Jun Hao berusia 24 tahun sebelum ini berjaya mengejutkan Jepun, Kanta Tsuneyama, yang mempunyai ranking dunia ke-28 dalam perlawanan pertama manakala Ginting menerima kemenangan mudah dari Lee Zii Jia dari Malaysia yang cedera hamstring.

Pasangan campuran Malaysia, Chen Tang Jie-Toh Ee Wei, turut mengikut jejak langkah Jun Hao apabila mereka berjaya mengalahkan juara bertahan Mathias Christiansen-Alexandra Boje dari Denmark dengan skor 21-17, 21-18 untuk mara ke peringkat separuh akhir.

Tang Jie-Ee Wei turut akan menghadapi cabaran sukar di peringkat kedudukan teratas apabila mereka akan berhadapan dengan gandingan ketiga dari Korea Selatan, Seo Seung Jae-Chae Yu Jung, yang berjaya menewaskan Yuki Kaneko-Misaki Matsutomo dari Jepun dengan skor 21-19, 18-21, 21-16.

Pasangan campuran yang baru berkahwin, Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie, yang menjuarai Malaysia Masters pada hari Ahad (26 Mei), terpaksa menyerah kalah serta-merta kepada juara dunia tiga kali, Zheng Si Wei-Huang Ya Qiong, manakala mereka tertinggal dengan skor 22-20, 11-21, 1-11 akibat kecederaan.

BACA JUGA: Zhi Yi memenangi Malaysia Masters untuk pulih dari kegagalan Olimpik Paris

Pasangan China yang menduduki ranking tertinggi akan berhadapan dengan pasangan Jiang Zhen Bang-Wei Ya Xin dari negara sendiri di separuh akhir esok.

Dalam ganda lelaki, Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Mohd Rumsani berjaya menewaskan Liu Yu Chen-Ou Xuan Yi dari China dengan skor 21-13, 21-16 untuk mara ke peringkat separuh akhir menentang pasangan China yang lain, He Ji Ting-Ren Xiang Yu.Source link

Leave a Reply