Terajui Jadi Juara Dunia dari Jururawat Refleksi


PETALING JAYA: Pengorbanan seorang pemain bowling rumput para kebangsaan yang juga bekerja sebagai jurulatih, Muhamad Ayub Mohd, berjaya apabila beliau berjaya meraih pingat emas dalam acara B2 lelaki bersendirian (sebagian buta) di Kejohanan Bowl Antarabangsa untuk Orang Kurang Upaya di Afrika Selatan, yang berakhir pada Jumaat lalu.

Atlet berusia 42 tahun itu berkata kejayaan meraih emas pertamanya di peringkat antarabangsa adalah penting baginya, terutamanya selepas terpaksa meninggalkan isterinya, yang juga seorang OKU, untuk menjaga anak-anak mereka.

Beliau mengatakan beliau berusaha keras untuk memberikan yang terbaik dalam kejuaraan ini kerana menyedari bahawa Malaysia belum pernah memenangi emas di Kejohanan Dunia sejak tahun 2004.

“Alhamdulillah, saya sungguh terharu kerana ini adalah emas pertama saya di kejohanan dunia.

“Selama lebih 10 tahun, saya terlibat dalam sukan ini, dan ini adalah kali pertama saya memenangi pingat emas di peringkat antarabangsa.

“Saya betul-betul tidak menjangka dapat meraih emas kerana cabaran daripada atlet-atlet dari negara lain yang lebih berpengalaman dan taktik yang lebih baik daripada saya,“ katanya ketika ditemui di upacara sambutan skuad bowling rumput kebangsaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, hari ini.

Bagaimanapun, Ayub menjelaskan bahawa tidak mudah baginya untuk mencapai kejayaan ini kerana ia memerlukan pengorbanan yang besar.

“Saya sudah berkahwin dan terpaksa meninggalkan isteri dan anak-anak. “Isteri saya juga seorang OKU, dan saya terpaksa memberikan tanggungjawab kepada beliau, jadi agak mencabar kerana beliau terpaksa menjaga anak-anak kami seorang diri.

“Demi sukan dan negara, saya terpaksa mengambil bahagian. “Apabila saya menyertai latihan, saya kehilangan pendapatan dari kerja saya sebagai jurulatih.

“Semua faktor ini mendorong saya untuk mencari emas dengan lebih tekad,“ katanya.

Sementara itu, Malaysia juga berjaya meraih emas dalam acara wanita B2 bersendirian, di bawah jagaan Hasmiunirah Maliki.

Hasmiunirah mengungkapkan kejutannya atas kemenangan emas tersebut, kerana beliau dipilih untuk bertanding dalam kejuaraan pada minit terakhir, menggantikan rakan sepasukannya Jariah Zakariah, yang telah memenangi gangsa di Sukan Asia Hangzhou 2022 dan sedang menunaikan haji.

“Saya tidak pernah mengharapkan memenangi pingat emas, apatah lagi mencapai rekod tidak terkalahkan dalam kejuaraan ini, jadi saya betul-betul tersentap.

“Saya hanya diberitahu seminggu sebelum kejuaraan, nasib baik saya masih ada sesi latihan di Bukit Kiara, walaupun tidak mencukupi, tetapi kekuatan saya masih ada,” kata beliau.

Malaysia juga berjaya meraih gangsa dalam acara bersendirian B1 campuran, berkat kepada Mohd Zamrie Hasan.

Sementara itu, Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh, yang hadir untuk menyambut skuad bowling rumput kebangsaan, menyatakan bahawa kejayaan sejarah mereka di Afrika Selatan menjadikan mereka layak menerima Skim Insentif Kemenangan Sukan (SHAKAM).

“Majlis Sukan Negara akan mengumumkan jumlah yang akan diterima oleh para atlet setelah mengiranya,” katanya.Source link

Leave a Reply