Ten Hag kritik Man Utd selepas kekalahan ‘tidak perlu’ kepada Forest


NOTTINGHAM: Erik ten Hag meluahkan kekecewaannya terhadap pemain-pemain Manchester United selepas kekalahan 2-1 yang mengecewakan Sabtu lalu di Nottingham Forest yang menyaksikan kelab yang bermasalah itu mengalami permulaan musim terburuk sejak 1930.

Ten Hag menuduh pemainnya kekurangan tenaga dan motivasi semasa persembahan pahit pada separuh masa pertama di mana mereka hanya mampu menghasilkan satu tembakan.

Kepahitannya bertambah selepas rehat apabila Nicolas Dominguez membantu Forest yang berjuang mendahului.

Marcus Rashford menyamakan kedudukan dengan hanya gol ketiganya musim ini, tetapi gol lewat Morgan Gibbs-White menghadiahkan United kekalahan keempat dalam enam perlawanan terakhir dalam semua pertandingan.

“Ini amat kecewa. Kekalahan yang tidak perlu. Kami kalah dalam separuh masa pertama. Kami tidak cukup bertenaga atau terlibat,” kata Ten Hag.

“Kita patut lebih terlibat dalam separuh masa pertama. Kami lebih baik dalam separuh kedua. Dalam separuh pertama, kita sepatutnya mencipta beberapa peluang tetapi kami gagal melakukannya.

“Kami tahu keputusan ini di bawah standard kami. Pemain-pemain tidak gembira dengan keadaan ini tetapi kami mesti berbuat lebih baik.”

United, terpaut sembilan mata dari empat teratas, telah kalah sembilan dari 20 perlawanan liga mereka untuk kali pertama sejak 1989-90.

Ia kini adalah 14 kekalahan dalam semua pertandingan bagi United yang berada di tempat ketujuh musim ini — kali terakhir mereka mencatatkan jumlah kekalahan lebih banyak menjelang tahun baharu adalah 1930-31.

Mereka menamatkan tahun 2023 dengan 21 kekalahan dalam semua pertandingan, suatu rekod yang mereka hanya kecapi tiga kali dalam sejarah agung mereka.

– ‘Sangat tidak konsisten’ –

Apabila ditanya mengenai prestasi buruk United, Ten Hag menyalahkan kecederaan yang telah menghalanginya daripada menggunakan pemain kunci pada pelbagai ketika dalam kempen ini.

“Kecederaan. Juga beberapa masalah tetapi terutamanya kecederaan yang menghalang kami dalam proses. Pada bulan Januari kami akan mempunyai ramai pemain yang kembali jadi tahap permainan kami akan lebih tinggi,” katanya.

“Kami terpaksa menukar skuad kami setiap kali. Ini tidak membantu rutin pasukan dan menjelaskan mengapa kami sangat tidak konsisten.

“Kami mempunyai sembilan perkongsian berbeza di belakang. Ini tidak kisah juga, peminat tidak mahu mendengar ini, mereka mahu melihat kami menang dan itulah yang kami mesti berikan kepada mereka.”

Kekalahan pertama United kepada Forest sejak tahun 1994 datang di hadapan Dave Brailsford, yang bertugas sebagai ketua sukan bagi pelaburan baru kelab INEOS.

Brailsford, duduk bersebelahan dengan bos lama United Alex Ferguson di City Ground, adalah tangan kanan kepada ketua INEOS Jim Ratcliffe.

Bilioner British Ratcliffe akan memimpin operasi bola sepak United selepas membeli 25 peratus kelab dari pemilik tidak popular Glazers pada Malam Krismas.

Ketika ditanya apa yang difikirkan Brailsford selepas penampilan buruk United, Ten Hag merujuk ke absennya penyerang tidak sihat Rasmus Hojlund, yang menjaringkan gol kemenangan menentang Aston Villa dalam perlawanan sebelumnya.

“Pastinya dia nampak masalah kami. Anda mahu membina hasil daripada keputusan terakhir tetapi kami terpaksa menukar penyerang kami,” kata Ten Hag.

Beliau belum berucap dengan Ratcliffe dan kumpulannya, Ten Hag berdepan dengan pergelutan untuk mengelakkan pemecatan.

Tetapi bekas ketua Ajax itu tetap yakin beliau boleh mengubah nasib di kelab yang semakin terpesong.

“Ia akan berlaku. Tiada keraguan tentang itu,” katanya.

“Kita akan bekerjasama menetapkan sasaran yang tinggi untuk pencapaian dan struktur. Kita akan bincangkan mengenainya.” -AFPSource link

Leave a Reply