BUENOS AIRES: Perbicaraan jenayah yang dinanti-nantikan lapan profesional perubatan yang dituduh melakukan kecuaian dalam kematian bekas legenda bola sepak Argentina, Diego Maradona, yang sepatutnya bermula minggu depan, ditangguhkan pada Rabu hingga Oktober.

Maradona meninggal pada November 2020 pada usia 60 tahun semasa pulih dari pembedahan otak untuk penggumpalan darah, dan selepas berdekad-dekad pertempuran dengan kecanduan kokain dan alkohol.

Beliau ditemui mati di atas katil dua minggu selepas pembedahan, di sebuah rumah sewa di kawasan eksklusif Buenos Aires di mana beliau dibawa selepas keluar dari hospital.

Beliau disahkan meninggal akibat serangan jantung.

Pada bulan April lalu, sebuah mahkamah banduan Argentina mengesahkan bahawa pakar saraf, Leopoldo Luque, psikiatri, Agustina Cosachov, dan enam individu lain, termasuk jururawat, akan menghadapi perbicaraan dalam perkara itu, menolak rayuan.

Pada Rabu, mahkamah menangguhkan perbicaraan yang sepatutnya bermula Isnin depan hingga 1 Oktober, menyatakan bahawa terdapat “siri isu… yang perlu diselesaikan sebelum bermulanya dengar pendapat.”

Dalam keputusan yang sama, ia menolak, untuk masa ini, pemindahan relik Maradona dari tanah perkuburan persendirian atas permintaan anak perempuannya dan kekasihnya, yang ingin memindahkannya ke sebuah mausoleum.

Pesuruhjaya telah menuduh lapan profesional perubatan itu menyediakan rawatan rumah yang “cuai” dan “tak berwibawa” kepada Maradona.

Sekumpulan 20 pakar perubatan yang dikumpulkan oleh pendakwa awam Argentina menyimpulkan pada 2021 bahawa Maradona “akan mempunyai peluang hidup yang lebih baik” dengan rawatan yang mencukupi di fasiliti perubatan yang sesuai.Source link

Leave a Reply