Tan Sri Datuk Ter Leong Yap Dilantik Sebagai Pengerusi MAVCAP


Malaysia Venture Capital Management Berhad (MAVCAP) mengalu-alukan seorang titan industri berpengalaman ke barisannya dengan pelantikan Tan Sri Datuk Ter Leong Yap sebagai Pengerusi baharu, berkuat kuasa pada 15 Disember 2023.

Tan Sri Datuk Ter membawa pengalaman yang luas dan rekod cemerlang dalam keusahawanan dan kepimpinan peringkat papan kepada peranan baharu beliau. Sebagai Pengasas dan Pengerusi Eksekutif SUNSURIA GROUP dan memegang jawatan penting seperti Penasihat Kehormat Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia (NCCIM), Presiden Kehormat Seumur Hidup Persatuan Perusahaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM), dan Presiden Kehormat Seumur Hidup Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Kuala Lumpur & Selangor (KLSCCCI), pengaruh Tan Sri Datuk Ter meluas melepasi sempadan.

Dalam kenyataan, Ketua Pegawai Eksekutif MAVCAP, Shahril Anas Hasan Aziz menyatakan kegembiraan Lembaga dalam menyambut Tan Sri Datuk Ter, menekankan pengalaman keusahawanan yang meluas dan kepimpinan beliau dalam beberapa syarikat dan institusi. “Kami menantikan kepimpinannya dalam menjalankan pelan strategik kami untuk melaksanakan mandat kami dengan pembangunan bakat Modal Ventura (VC) tempatan, penubuhan syarikat VC tempatan, dan menarik VC asing dan pembiayaan ke Malaysia,” kata Shahril Anas Hasan Aziz.

Kerjaya cemerlang Tan Sri Datuk Ter telah ditandai dengan kejayaan syarikat tersenarai awam yang memenangi pelbagai anugerah di pelbagai sektor, termasuk pembangunan harta tanah, penjagaan kesihatan, pendidikan, pembinaan, landskap dan perkhidmatan taman nurseri, makanan dan minuman, runcit, perdagangan, dan perniagaan-perniagaan yang bersesuaian lain. Kebolehan keusahawanan beliau telah meraih penghargaan bergengsi, termasuk Anugerah Hartanah Guru Asia Anugerah Hartanah Australia 2023, Anugerah Hartanah Bintang berturut-turut pada 2023, dan pengiktirafan dari Anugerah Kumpulan Billion Ringgit Edge Corporate dan Anugerah Usahawan Hartanah Luar Biasa Edge Malaysia.

Dengan kepimpinan Tan Sri Datuk Ter, MAVCAP memasuki bab baru yang menjanjikan inovasi, pertumbuhan, dan keunggulan antarabangsa dalam landskap modal ventura Malaysia. Pelantikan Tan Sri Datuk Ter menandakan era yang menarik bagi visi strategik dan kemajuan kolaboratif dalam bidang modal ventura, menjanjikan perkembangan yang berkesan bagi ekosistem keusahawanan Malaysia dan ekonomi secara lebih meluas.Source link

Leave a Reply