Takashimaya Jepun Meminta Maaf Selepas Kejadian ‘Runtuh Kekek’ Semasa Krismas


Di Jepun yang sopan dan teratur, satu-satunya perkara yang memaksa rangkaian kedai serbaneka mewah untuk memohon maaf secara terbuka selepas Krismas adalah aduan mengenai kek bernilai US$40 yang hancur.

“Runtuhnya kek” telah mendominasi tajuk berita selama beberapa hari di Jepun selepas pengguna yang marah memuat naik gambar kek Krismas yang remuk ke dalam media sosial pada hujung minggu. Kek-kek yang dihiasi dengan strawberi dan dijual secara atas talian oleh rangkaian besar Takashimaya tiba dengan keadaan yang terjejas dan pecah, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di media sosial.

Daripada hampir 3,000 kek beku yang dijual, lebih daripada 800 telah disahkan terjejas pada malam Selasa (26 Dis) menurut kenyataan yang dikeluarkan Takashimaya pada hari Rabu.

“Kami ingin memohon maaf atas kecacatan pada kek Krismas beku kami yang mengecewakan ramai pelanggan,” kata pegawai kanan Takashimaya, Kazuhisa Yokoyama, dalam satu sidang akhbar yang disiarkan secara kebangsaan.

Syarikat itu berkata bahawa pelanggan mungkin akan dibayar balik harga kek, yang bernilai 5,400 yen setiap satu, bergantung kepada keadaan penghantaran.

Kegagalan tersebut menyebabkan pegawai Takashimaya mengatur penyiasatan menyeluruh terhadap rakan kongsi pengeluaran dan penghantaran.

Walau bagaimanapun, “kami tidak dapat mengenalpasti punca,” kata Yokoyama kepada wartawan, sambil mendakwa pengurusan suhu bukanlah isu.

Walau bagaimanapun, “kami, sebagai penjual, bertanggungjawab untuk menghantar produk kami ke tangan pelanggan, termasuk dari pengeluaran hingga pengedaran,” kata Takashimaya dalam kenyataan itu.

“Kepanjangannya, tanggungjawab keseluruhannya terletak pada kami.”

AFPSource link

Leave a Reply