T7 Global Mula Membuka Jalan Ke Air Thailand Dengan Mopu TSeven Baru ShirleyPenyedia penyelesaian tenaga T7 Global Bhd telah melancarkan unit pengeluaran lepas pantai mudah alih (Mopu) terbarunya, TSeven Shirley, semasa upacara penamaan besar yang diadakan di tapak China State Shipbuilding Corporation Beihai Shipyard di Qing Dao, China.

Dalam satu kenyataan, kumpulan tersebut mengatakan unit itu akan disewakan kepada Valeura Energy Inc di bawah kontrak RM400 juta, pengendali ladang minyak Nong Yao, sebagai sokongan bagi pembangunannya Nong Yao C. “Mopu telah disiapkan dan dijadualkan untuk berlayar ke ladang minyak Nong Yao, di Teluk Thailand. Penugasan ini merupakan satu peristiwa penting bagi T7 Global, kerana ia menandakan permulaan penyertaan kumpulan ke perairan Thailand,” katanya hari ini (2 Februari).

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan T7 Global, Tan Kay Zhuin, menyatakan kegembiraannya untuk berkongsi upacara penamaan berjaya bagi unit tersebut, menandakan penyiapan fasa pembinaan. “Selepas upacara itu, TSeven Shirley akan memulakan perjalanannya ke padang Nong Yao. Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada pelanggan kami kerana kepercayaan dan keyakinan mereka terhadap kami. Kami berharap untuk mencapai penghantaran akhir,” katanya.

Katanya, Mopu akan mula disewakan pada 2024 selama lima tahun untuk memastikan visibiliti kewangan jangka panjang bagi kumpulan, sama seperti sewaan 10 tahun TSeven Elise Mopu di perairan Malaysia.

Kontrak RM400 juta itu bersedia untuk memberikan visibiliti kewangan jangka panjang selepas minyak pertama. “Kumpulan akan memberi tumpuan kepada pengembangan aset tenaga lepas pantai sebagai salah satu pendorong pertumbuhan dalam tahun-tahun mendatang,” tambah Tan.Source link

Leave a Reply