Syarikat Milik Kerajaan China Catatkan Keuntungan AS8 Bilion


Keuntungan syarikat milik negara (SOEs) yang diuruskan secara pusat di China kekal stabil sepanjang 11 bulan pertama tahun 2023, kata pengawal atur harta negara paling utama negara itu.

Keuntungan keseluruhan SOEs pusat China mencapai 2.4 trilion yuan (sekitar 338.2 bilion dolar AS) dalam tempoh Januari-November menurut satu mesyuarat yang diadakan oleh Komisi Pemantauan dan Pentadbiran Harta Milik Negara (SASAC) Majlis Negeri yang berakhir pada hari Selasa.

Dalam tempoh ini, pelaburan aset tetap SOEs pusat, termasuk hartanah, berkembang 9.1 peratus tahun demi tahun kepada 4.1 trilion yuan, menurut data dari SASAC.

Menurut SASAC, SOEs pusat telah meningkatkan perbelanjaan jangka panjang untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) untuk memajukan pembangunan yang dipacu oleh inovasi. Dalam 11 bulan pertama tahun 2023, jumlah input R&D mereka mencecah 900 bilion yuan, peningkatan sebanyak 70 bilion yuan berbanding dengan tempoh yang sama setahun sebelumnya.

Data hari Selasa juga mendedahkan bahawa produktiviti SOEs pusat meningkat secara stabil dalam tempoh ini, dengan produktiviti keseluruhan tenaga buruh tahunan mereka mencecah 773,000 yuan setiap orang, meningkat 3.8 peratus tahun demi tahun.Source link

Leave a Reply