Syarikat meminta kakitangan membayar RM100 setiap seorang untuk makan malam buka puasaRamai daripada kita pernah merasai kegembiraan berbuka puasa bersama-sama dalam kumpulan yang besar, sama ada dengan keluarga atau rakan sekerja.

Tetapi bagaimana pula jika acara berbuka puasa diatur oleh syarikat tempat anda bekerja dan semua diperlukan membayar lebih dari RM100 untuk makanan tersebut?

Nampaknya, bagi seorang pekerja tempatan, dia tentu tidak begitu gembira dengan situasi itu.

Iqmal baru-baru ini meluahkan rasa tidak puas hati beliau di akaun Twitternya tentang bagaimana syarikatnya merancang untuk mengadakan majlis berbuka puasa tetapi mengarahkan kakitangannya untuk membayar sendiri kos tersebut.

“Saya tidak faham budaya berbuka puasa bersama-sama dalam jabatan tetapi seorang harus menggunakan duit sendiri. Mengapa saya perlu membayar lebih dari RM100 untuk berbuka puasa dengan orang yang tidak baik kepada saya?”

Beliau kemudian menerangkan dalam komen bahawa beliau “tidak mempunyai masalah terhadap idea berkongsi suka duka dalam pasukan tetapi sumbangan kewangan dari pasukan seharusnya menjadi aspek terakhir yang dipertimbangkan.”

Beliau turut menyatakan bahawa walaupun mempunyai gaji tinggi, terdapat beberapa pekerja yang perlu menyokong keluarga mereka di kampung dan sesetengah hanya mula bekerja.

“Saya belum lagi menyentuh topik mereka yang mempunyai gaji rendah. Oleh itu, pasukan acara sepatutnya ditaja sepenuhnya oleh pengurusan atau menggunakan peruntukan yang disediakan.”

Tweet itu yang dikongsikan pada 20 Mac telah mendapat 679 ribu tontonan dan 10,000 suka. Ramai pengguna Twitter setuju dengan rasa tidak puas hati Iqmal, berkongsi pandangan mereka mengenai perkara tersebut.

“Dalam syarikat lama saya, saya sentiasa mengelakkan acara sebegini. Kononnya untuk berkongsi. Saya tidak mahu berkongsi dengan pengurus dan rakan sekerja yang tidak saya suka semasa waktu pejabat, kemudian perlu berurusan dengan mereka di luar pekerjaan juga. Dan di atas itu, saya perlu mengeluarkan duit sendiri. Tidak, terima kasih,” kongsikan seorang pengguna Twitter.

Manakala seorang pengguna Twitter yang lain berkomen, “Betul, apabila mereka jemput saya, saya ikut tetapi setiap orang tanggung kos makanan sendiri. Jika mereka sudah tetapkan harga dan ia mahal, saya lebih baik tidak pergi. Saya lebih baik makan di mamak.”

Baca lebih lanjut: Raja, Ratu berbuka puasa bersama pemimpin Kerajaan Perpaduan dan diplomat asingSource link

Leave a Reply