Syarikat Air Kerajaan Meminta Semakan Tarif Perlu Dilakukan


Syarikat air menyeru untuk mengkaji semula tarif air kerana hampir semua syarikat pengurusan bekalan air beroperasi dengan kerugian.

Exco Selangor bagi infrastruktur dan pertanian, Izham Hashim berkata tarif air sekarang masih terlalu rendah manakala belanja modal pula sangat tinggi, tambah pula tiada kajian semula tarif air lebih 20 tahun.

“Tarif air tidak dikaji semula selama lebih 20 tahun. Elektrik pula sering. Sebenarnya, hampir semua syarikat pengurusan air beroperasi dengan kerugian,” kata Izham.

Baru-baru ini, Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Nik Nazmi Nik Ahmad menegaskan bahawa kerajaan negeri, lintas parti, bersetuju di Mesyuarat Majlis Air Negara bahawa tarif air di negeri perlu dikaji semula dan mekanisme penetapan tarif yang baru perlu ditubuhkan untuk mengawal kadar kenaikan tarif oleh syarikat pengendalian.

Kebanyakan negeri mengendalikan air sebagai sebahagian daripada syarikat milik negeri untuk mengekalkan harga dalam tahap yang boleh diterima, sebahagian daripada janji pilihan raya, beberapa negeri seperti Selangor menjanjikan air percuma kepada penduduk pada paras tertentu. Walau bagaimanapun, penghantaran ini kemudian dikurangkan dengan hanya golongan B40 yang menikmati air percuma.Source link

Leave a Reply