Suruhanjaya Sekuriti Membabitkan Pixelvest Dan Bekas Pengarah Trustee Infinity Dituduh Dengan Kesalahan Pasaran Modal Tanpa Lesen


Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mendakwa dua syarikat dan seorang individu di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas tiga kes berkaitan dengan aktiviti pasaran modal tanpa lesen.

Pixelvest Sdn Bhd (Pixelvest) didakwa hari ini dengan satu tuduhan di bawah seksyen 58(1) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA) kerana menjalankan perniagaan pengurusan dana tanpa lesen. Pixelvest, yang diwakili oleh pengarahnya Ang Jen Chuen (Dexter Ang), memohon bicara di hadapan hakim Sesyen Puan Norina binti Zainol Abidin.

Ini berikutan pertuduhan yang diarahkan oleh SC kepada Infinity Trustee Berhad (ITB) pada 30 April 2024, dengan dua tuduhan di bawah seksyen 58(1) bersamaan dengan seksyen 370(b) CMSA. Kesalahan tersebut berkaitan dengan pemindahan dana sebanyak RM116,292,904.15 kepada Pixelvest melalui dua akaun dalam melaksanakan kesalahan yang dilakukan oleh Pixelvest.

Wakil syarikat ITB, Tan Boon Hoong, telah memohon bicara terhadap kedua-dua tuduhan tersebut di hadapan hakim Sesyen Datin Fadzlin Suraya Mohd Suah.

Secara berasingan, bekas pengarah ITB Chin Wai Lan (Sophia Chin) juga didakwa hari ini dengan satu tuduhan di bawah seksyen 58(1) bersamaan dengan seksyen 370(b) dan 367(1) CMSA.

Tuduhan terhadap Sophia Chin berkaitan dengan tindakan ITB memindahkan dana sebanyak RM859,750.00 dari akaun ITB ke Pixelvest dalam melaksanakan kesalahan Pixelvest di bawah seksyen 58(1) CMSA. Sophia Chin dianggap melakukan kesalahan tersebut atas kedudukannya sebagai pengarah ITB pada masa yang berkaitan.

Sophia Chin memohon bicara terhadap tuduhan tersebut di hadapan hakim Sesyen Tuan Azrul Darus. Tiada jumlah jaminan dikenakan oleh hakim berkenaan dengan keadaan jaminan sedia ada Sophia Chin dalam kes lain yang sedang berjalan di Mahkamah.

Kesalahan yang dilakukan oleh Pixelvest dan Sophia Chin berlaku di Petaling Jaya, Selangor antara Disember 2020 dan Oktober 2022.

Pengurusan dana adalah aktiviti yang diawasi yang memerlukan lesen daripada SC di bawah Jadual 2 CMSA. Mana-mana individu yang menjalankan aktiviti ini tanpa lesen akan melakukan suatu kesalahan di bawah CMSA yang boleh dihukum dengan denda maksimum RM10 juta atau penjara untuk tempoh tidak melebihi 10 tahun, atau kedua-duanya, kata SC dalam satu kenyataan hari ini.

Pertuduhan ini berikutan pertuduhan SC kepada Sophia Chin, Dexter Ang dan Syaiful Riezal Ahmad, Ketua Pegawai Eksekutif ITB yang terdahulu atas kesalahan berkaitan di bawah seksyen 58(1) CMSA dan seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Keganasan dan Aktiviti Haram Hasil Kejahatan 2001 (AMLATFPUAA).

SC menganggap aktiviti tanpa lesen serius dan tetap komited dalam perlindungan pelabur dengan tindakan penguatkuasaan berterusan terhadap mereka yang melanggar undang-undang. Apabila menilai tawaran pelaburan, pelabur dinasihatkan oleh SC untuk berhati-hati.

Orang ramai digalakkan untuk menggunakan Periksa Pelaburan SC, satu portal tunggal yang terdapat di laman web SC, untuk mengesahkan sama ada seorang individu dan/atau entiti diberi kuasa oleh SC untuk menawarkan, mempromosikan, atau menjual produk dan perkhidmatan pasaran modal di Malaysia.Source link

Leave a Reply