Stadium Kebangsaan Tidak Boleh Digunakan Untuk KonsertSebuah moratorium sementara telah dikeluarkan untuk menghentikan sebarang pemasangan struktur pentas untuk konsert di padang Stadium Nasional Bukit Jalil di sini sehingga rumput mencapai keadaan yang baik.

Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) mengesahkan perkara tersebut, menambah bahawa moratorium itu dikeluarkan oleh Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berdasarkan mesyuarat penilaian selepas persidangan padang pada 1 April, yang dipengerusikan oleh ahli Lembaga PSM Datuk Seri Windsor John.

“Moratorium telah dimaklumkan kepada penganjur konsert semasa sesi dialog dengan menteri semalam,” kata korporat itu dalam satu kenyataan hari ini.

Sesi dialog juga meliputi langkah-langkah yang boleh diambil oleh korporat untuk menyediakan kemudahan yang lebih baik, menurut PSM.

Ia menambah bahawa penganjur masih boleh membuat tempahan stadium, walaupun struktur pentas dan menara bunyi dilarang di padang.

“Ini bagi memastikan rumput tidak terjejas dan keadaan padang tetap optimum bagi perlawanan bola sepak yang akan datang,” kata PSM.

Keadaan padang telah menjadi perbualan hangat selepas gambar dan video viral yang menunjukkan keadaan rosak selepas konsert Ed Sheeran pada 24 Februari. Padang juga rosak selepas konsert Coldplay tahun lepas pada bulan November.Source link

Leave a Reply