Penggunaan VR atau MR, atau kedua-duanya, untuk kerja daripada bermain telah wujud sejak yang pertama headsets mula tersedia. Tetapi bagaimanakah reaksi anda jika saya memberitahu anda bahawa terdapat satu produk yang membawa ini ke tahap ekstrem, mengeluarkan unsur bermain hampir sepenuhnya dari persamaan? Itulah Spacetop G1, sebuah laptop tanpa skrin konvensional, tetapi dengan sepasang kaca AR yang diikat padanya.

Dibuat oleh syarikat Israel, Sightful, Spacetop G1 membuat penampilan pada pameran CES tahun ini. Pengumumannya agak ringan pada butir-butir, tetapi Engadget melaporkan bahawa ia dilengkapi dengan cip Qualcomm Snapdragon QCS8550, 16GB RAM dan ruang storan 128GB. Jadi, mungkin selamat untuk mengatakan bahawa ia mungkin tidak akan melakukan apa yang boleh dilakukan oleh laptop Snapdragon X baru, selain daripada paparan uniknya dan OS kustom yang dijalankannya.

Spacetop G1Spacetop G1
Sumber: Sightful.

Berkenaan dengan itu, kita sampai kepada titik jualan unik Spacetop G1, iaitu kaca AR yang diikat. Oleh kerana semua perkakasan disimpan pada separuh papan kekunci laptop, kaca itu sendiri hampir sama ringan dengan mata kaca biasa. Tetapi dengan itu, syarikat memberikan apa yang diklaim sebagai skrin maya 100 inci yang sepenuhnya untuk mata anda sahaja. Ia juga dilengkapi dengan kadar segar 90Hz. Secara semula jadi, ia dilengkapi dengan fungsi Kecerdasan Buatan sendiri.
Di laman webnya sendiri, Sightful menerima tempahan Spacetop G1 untuk US$100, dengan barangan itu dihantar pada bulan Oktober dengan harga US$1,900. Walaupun begitu, syarikat tidak menyenaraikan di mana laptop itu boleh dihantar.

(Sumber: Sightful [1], [2], Engadget)

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk lebih kemas kini dan berita terkini.

Source link

Leave a Reply