Pasangan campuran profesional Malaysia, Goh Soon Huat dan Shevon Jemie Lai, meraih kebahagiaan berganda dengan meraih gelaran Malaysia Masters 2024 di Axiata Arena hari ini.

Pasangan yang baru sah menjadi suami isteri dan berada di tempat ke-18 di dunia berjaya memenuhi impian perkahwinan mereka dengan menjadi juara setelah menewaskan pasangan dari Indonesia, Rinov Rivaldy-Pitha Haningtyas Mentari, yang berada di tempat ketiga dengan skor 21-18, 21-19 dalam masa 48 minit.

Kemenangan ini juga membawa Soon Huat-Shevon, yang telah berkahwin pada 4 Mei, mengakhiri kemarau tujuh tahun Malaysia untuk memenangi gelaran kejuaraan Super 500.

Pasangan campuran Malaysia terakhir yang memenangi Malaysia Masters adalah Tan Kiang Meng-Lai Pei Jing pada tahun 2017. Kejohanan itu tidak diadakan pada tahun 2021 disebabkan pandemik COVID-19.

Soon Huat-Shevon sebelum ini gagal meraih gelaran di Malaysia Masters pada tahun 2017 setelah kalah 17-21, 9-21 kepada Kiang Meng-Pei Jing dalam final, tetapi akhirnya mereka menggapai impian lama mereka menjadi juara di tanah air.

“Setiap kali kami melihat negara lain meraih gelaran dan berdiri di podium, kami berasa sedih, dan akhirnya, kami berjaya kali ini untuk Malaysia. Kami belum merancang apa-apa lagi untuk bulan madu kami, tetapi kami ingin memberi tumpuan pada kejohanan seterusnya, iaitu Singapore dan Indonesia Opens.

“Tentu, Pusingan Akhir Terbuka Dunia (di Hangzhou, China pada Disember) adalah sasaran kita seterusnya. Jadi, kami akan terus memperbaiki diri untuk bersedia untuk mendapatkan kelayakan,” kata Soon Huat, yang mengakui Shevon tidak bercakap dengannya untuk sementara waktu selepas mereka tersingkir pada pusingan pertama Thailand Open minggu lalu.

Sementara itu, Shevon menggambarkan meraih gelaran di hadapan penyokong tempatan dan keluarga di Malaysia Masters sebagai salah satu saat paling manis dalam karier mereka.

“Masuk ke dalam kejohanan ini, kami tidak menjangkakan untuk menang kerana melihat jadual, kami mempunyai beberapa halangan untuk ditakluki, dan pertandingan hari ini masih 50-50, walaupun kami mempunyai rekod head-to-head yang lebih baik (5-1). Semua orang sedang meningkat dan mempunyai taktik mereka sendiri. Jadi, kami tidak menjadi terlalu yakin diri dan mempersiapkan diri dengan baik, berjaya mengawal emosi dan permainan kami dengan baik.

“Menang di Swiss Open (pada bulan Mac) selepas tiga kali berada dalam final adalah yang paling manis, tetapi yang ini pastinya terasa berbeza. Saya lihat semua orang bersorak untuk saya, keluarga saya di sini menyokong, ia membuat air mata mengalir,” katanya.

Selepas tidak lagi menerima sokongan dari Institut Sukan Negara (ISN) selepas dikeluarkan daripada program Road to Gold (RTG) pada Oktober lepas kerana gagal mendapat peluang untuk layak ke Sukan Olimpik Paris 2024, Shevon berkata mereka lebih berhati-hati untuk mengelakkan kecederaan demi mencapai matlamat mereka di Hangzhou.Source link

Leave a Reply