Skim SolaRIS Kerajaan Menawarkan Diskaun Sehingga RM4,000 Untuk Pemasangan Panel SolarKerajaan telah mengumumkan Skim Insentif SolaRIS untuk Rakyat, yang bertujuan untuk mendorong rakyat Malaysia untuk memasang sistem fotovoltaik solar. Rebate akan diberikan untuk pemasangan dan dijangkakan ini akan meningkatkan penggunaan penghasilan solar di kalangan orang ramai.

Timbalan perdana menteri Fadillah Yusof mengumumkan bahawa SolaRIS akan menawarkan rebat sebanyak RM1,000/kWac sehingga maksimum RM4,000. Skim ini terbuka kepada pemohon program Net Energy Metering (NEM) pertama yang merupakan warganegara Malaysia, dengan had tuntutan sekali untuk setiap pemegang akaun TNB. Permohonan harus dikemukakan kepada Lembaga Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) dari 1 April hingga 31 Disember 2024 dan rebat akan diberikan mengikut prinsip siapa cepat, dia dapat.

Fadillah tambah bahawa kerajaan meluluskan kuota tambahan sebanyak 100MW untuk program NEM, membawa jumlah kuota yang diperuntukkan keseluruhan kepada 350MW. “Pemohon yang diluluskan mesti mempunyai sistem PV solar mereka beroperasi tidak lewat daripada 31 Mac tahun depan atau sehingga semua kuota rebat SolaRIS diedarkan, mana-mana yang lebih awal,” katanya.

Fadillah, yang juga menteri transisi tenaga dan transformasi air, menyatakan bahawa usaha kerajaan sedang dijalankan untuk meningkatkan kapasiti tenaga boleh diperbaharui kepada 70% menjelang tahun 2050 dan mengurangkan pelepasan karbon dari sektor bekalan elektrik. Menariknya, Jabatan Bomba mengumumkan minggu lepas bahawa mereka akan segera menerbitkan garis panduan untuk pemasangan panel solar di bangunan komersial dan rumah, yang akan mengandungi spesifikasi untuk saiz, pengumpulan, dan jarak panel.

Salah satu syarikat yang baru-baru ini terlibat dalam industri solar adalah TIME, yang memperkenalkan perkhidmatan Emit Solar bulan lalu. Ianya menawarkan pemasangan solar kustom untuk rumah-rumah berkembar tanpa bayaran terus dan pelan pembayaran yang boleh diperpanjang sehingga 10 tahun.

(Sumber: NST)

Follow kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk mendapatkan lebih banyak kemas kini dan berita terkini.Source link

Leave a Reply