Siti Nurshuhaini layak beraksi kali kedua dalam Piala Uber


KUALA LUMPUR: Pemain badminton wanita tunggal kebangsaan, Siti Nurshuhaini Azman (imej), berharap kejayaannya dalam mempertahankan gelaran Kejuaraan Bawah-21 (U-21) Kebangsaan di Kuantan, minggu lalu, akan mengesankan jurulatih dan memastikan tempatnya dalam pasukan untuk Piala Uber 2024 di Chengdu, China.

Siti Nurshuhaini mengakui bahawa menyertai Piala Uber 2024 adalah fokus utamanya tahun ini, selepas membuat debunya dalam edisi 2020 di Aarhus, Denmark.

“Saya rasa memenangi kejohanan U-21 untuk kedua kalinya berturut-turut adalah permulaan yang baik untuk tahun ini.

“Kejohanan di Kuantan minggu lalu adalah salah satu kejohanan penting bagi saya, untuk membuktikan diri kepada jurulatih (supaya mereka menyertakan beliau dalam pasukan untuk Piala Uber 2024),” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Pemain berusia 19 tahun itu, yang mewakili Persatuan Badminton Malaysia (BAM), mengekalkan gelarnya U-21 dengan menumpaskan Loh Zhi Wei dari Selangor dengan skor 21-12, 21-17.

Piala Uber 2024 dijadualkan berlangsung dari 28 April hingga 5 Mei.

Pada Piala Uber 2020, Siti Nurshuhaini, dari Rawang, bermain sekali dengan pasukan kebangsaan dan kalah 0-5 kepada China dalam Kumpulan D.

Siti Nurshuhaini, yang beraksi sebagai pemain tunggal kedua, jelas tidak dapat menandingi He Bing Jiao, dan kalah 8-21, 3-21.

Beliau juga berharap untuk mengambil bahagian dalam Cabaran Antarabangsa Vietnam 2024, dari 12 hingga 17 Mac, di Hanoi.

Saat ini menduduki ranking ke-255 di dunia, beliau bercita-cita untuk menjadi antara 150 pemain terbaik di dunia menjelang akhir tahun ini. –BernamaSource link

Leave a Reply