Sistem Perbankan Merekodkan Kecekapan Likuiditi yang Sihat


Bank Negara Malaysia telah mengeluarkan sorotan bulan Februari mengenai kedudukan kewangan dan ekonomi negara, mencatatkan bahawa inflasi utama telah meningkat, sementara inflasi asas kekal tidak berubah.

  • Inflasi utama meningkat kepada 1.8% pada bulan Februari (Januari 2024: 1.5%), sementara inflasi asas kekal tidak berubah pada 1.8% (Januari 2024: 1.8%). Kenaikan inflasi tersebut dipacu terutamanya oleh peningkatan inflasi untuk utiliti, berikutan peningkatan tarif air pada awal Februari. Untuk inflasi asas, kenaikan inflasi makanan di luar rumah lebih banyak diimbangi oleh penurunan inflasi sewa sebenar yang dibayar oleh penyewa.

Indeks Pengeluaran Industri (IPI) pembuatan pulih kepada 3.7% pada Januari 2024

  • Indeks Pengeluaran Industri pembuatan meningkat sebanyak 3.7% pada Januari 2024 (Disember 2023: -1.4%). Peningkatan dalam kluster berorientasikan eksport berubah arah di tengah pengeluaran yang lebih kuat bagi produk kimia, getah, dan plastik sedangkan pengeluaran elektrik dan elektronik (E&E) mencatatkan pulihan yang sederhana. Sementara itu, pertumbuhan dalam kluster berorientasikan domestik meningkat lebih lanjut, mencerminkan peningkatan pengeluaran dalam kedua-dua kelengkapan pengangkutan dan bahan bangunan.

Pertumbuhan berterusan dalam kredit kepada sektor bukan kewangan swasta

  • BNM mencatatkan bahawa kredit kepada sektor bukan kewangan swasta membesar sebanyak 5.1% hingga penghujung Februari 2024 (Januari 2024: 5%), dengan sokongan daripada pertumbuhan yang lebih tinggi dalam jumlah pinjaman tertunggak (5.6%; Januari 2024: 5.4%). Pertumbuhan pinjaman perniagaan tertunggak meningkat kepada 4.7% (Januari 2023: 4.3%), dipacu oleh pertumbuhan yang lebih tinggi dalam kedua-dua pinjaman modal kerja dan pelaburan. Sementara itu, pertumbuhan bon korporat tertunggak melambat kepada 3.3% (Januari 2024: 3.6%). Bagi isi rumah, pertumbuhan pinjaman tertunggak kekal stabil pada 6.1% (Januari 2024: 6%), dengan pertumbuhan berterusan dalam tujuan pinjaman utama. Perlu dinyatakan, pertumbuhan pembebanan pinjaman isi rumah masih berterusan (11.1%; Januari 2024: 19%).

Pasaran kewangan tempatan utama dikuasai oleh jangkaan pelabur global bahawa Bank Pusat Amerika Syarikat akan mengekalkan kadar dasarnya tinggi untuk lebih lama.

Bank Negara Malaysia menunjukkan bahawa pasaran kewangan global bertindak balas terhadap jangkaan bahawa Bank Pusat Amerika Syarikat akan membuat kurang pemotongan kadar dan mengekalkan kadar faedah dasarnya yang tinggi untuk lebih lama berdasarkan pelepasan data pasaran tenaga kerja Amerika Syarikat yang kuat dan inflasi inti yang masih tertinggi. Dalam situasi ini, BNM menyatakan bahawa nilai ringgit jatuh sebanyak 0.7% berbanding dolar Amerika Syarikat (purata serantau: -0.1%), sementara hasil Surat Berharga Kerajaan Malaysia (MGS) 10 tahun meningkat sebanyak 7 mata (purata serantau: +7 mata).

Sementara itu, FBM KLCI diniagakan lebih tinggi sebanyak 2.5% di tengah aliran ekuiti asing (purata serantau: +3.1%).

Posisi likuiditi dan pembiayaan bank adalah kukuh untuk menyokong perantaraan

Sistem perbankan terus mencatatkan penimbunan likuiditi yang sihat dengan Nisbah Penutupan Likuiditi agregat pada 153.7% (Januari 2024: 160.2%). Nisbah pinjaman terhadap dana agregat kekal stabil pada 81.8% (Januari 2024: 81.6%). Kualiti aset dalam sistem perbankan kekal utuh dengan Nisbah Pinjaman Terjejas kasar dan bersih kekal stabil pada 1.6% dan 1% masing-masing.

Nisbah lindung rugi pinjaman (termasuk cadangan kawalan) terus berada pada tahap yang berhemah pada 120% (Januari 2024: 120.8%) daripada pinjaman terjejas, dengan jumlah peruntukan menyumbang sebanyak 1.5% daripada jumlah pinjaman penuh.Source link

Leave a Reply