Singapura Akan Mengenakan Denda S,000 Kepada Pelajar Yang Tertangkap Merokok Elektronik


Singapura bersedia untuk mengenakan denda sehingga S$2,000 kepada pelajar yang tertangkap melakukan kesalahan merokok vape untuk kali pertama, yang mana ini sejajar dengan hukuman bagi individu yang disabit membeli, memiliki dan menggunakan pengisap elektrik.

Ini diumumkan oleh Kementerian Kesihatan (KK) dan Pihak Berkuasa Sains Kesihatan (HSA) dalam satu kenyataan akhbar bersama pada hari Selasa (9 Apr), ketika pihak berkuasa meningkatkan usaha untuk menangani trend meningkat remaja merokok vape.

Pelajar yang tertangkap merokok vape kebanyakannya akan ditangani oleh sekolah, yang akan memberitahu ibu bapa dan menyita produk yang dilarang tersebut. Sekolah juga akan mengambil tindakan disiplin yang sesuai seperti penangguhan, atau rotan bagi kanak-kanak lelaki, kata Kementerian Pendidikan (MOE) kepada CNA pada bulan Disember.

Pelanggar yang degil mungkin akan dirujuk kepada HSA, yang boleh mengenakan denda kepada mereka, kata jurucakap MOE pada masa itu.

“Untuk memperkuatkan penghalang remaja terhadap merokok vape, bermula Maret 2024, semua pelanggar (termasuk pelanggar pertama kali di sekolah dan institusi pengajian tinggi) yang tertangkap melakukan kesalahan membeli, menggunakan dan memiliki pengisap-e secara terpakai akan dirujuk kepada HSA dan dikenakan denda sehingga S$2,000,” MOH dan HSA kata pada hari Selasa.

Pada tiga bulan pertama tahun ini, sekolah dan institusi pengajian tinggi merujuk lebih kurang 250 kes kepada HSA. MOE akan dimaklumkan apabila pelajar ditangkap kerana kesalahan merokok vape di luar sekolah.

Pada Oktober tahun lepas, Menteri Kedua Pendidikan Maliki Osman berkata 800 pelajar dari sekolah dan institusi pengajian tinggi ditangkap merokok vape pada tahun 2022. Sebelum 2020, bilangan pelajar yang dirujuk kepada HSA kerana kesalahan merokok vape adalah kurang daripada 50.Source link

Leave a Reply