KUALA LUMPUR: Remaja atlit wanita negara, Shereen Samson Vallabouy mencipta kejutan apabila beliau berhasil memecahkan rekod kebangsaan yang beliau cipta sendiri dalam acara larian 400 meter di Kejohanan Karnival Trek Muzik Kota di Tennessee, Amerika Syarikat, semalam.

Dalam final yang berlangsung di Stadium Dean A. Hayes, Murfreesboro, Shereen mengakhiri perlumbaan di tempat kedua dengan masa 51.79 saat menurut laman web kejohanan tersebut

Dengan masa tersebut, atlet kelahiran Perak itu berjaya memadam rekod 51.80 saat yang beliau cipta sendiri di Kejohanan Larian Tahunan Mt SAC Relays ke-63, California, Amerika Syarikat pada bulan April tahun lalu.

Atlet Jamaika, Leah Anderson memenangi emas apabila menjadi yang terpantas di garisan penamat dengan rekod 51.67 saat manakala perunggu diberi kepada atlet tempatan Na’asha Roinson dengan masa 51.82 saat.

Walaupun atlet berusia 26 tahun itu memecahkan rekodnya semalam, beliau masih perlu berlari sekurang-kurangnya 50.95 saat jika ingin layak untuk kelayakan Olimpik Paris yang akan diadakan pada bulan Julai.

Jawatankuasa pemilihan Persatuan Kesenian Malaysia (MAF) harus mengemukakan nama sama ada Shereen atau Muhammad Azeem Mohd Fahmi kepada Majlis Olimpik Malaysia (OCM) sebelum 8 Julai jika kedua-dua atlet itu tidak dapat layak secara merit.

Muhammad Azeem, yang adalah pemegang rekod kebangsaan 100m dengan masa 10.09 saat, mencipta rekod terbaik musimnya pada 10.24 saat semasa bertanding di Kejohanan Larian Pengajian LSU Invitational di Los Angeles pada 27 April.

Walau bagaimanapun, rekod itu masih jauh apabila dibandingkan dengan kelayakan untuk Paris yang memerlukan beliau mencatatkan 10 saat untuk layak secara merit bagi acara tersebut.Source link

Leave a Reply