Shanghai Meluluskan Pembinaan Kilang Moderna Dalam Masa 3 Bulan, Lebih Pantas Daripada Kilang Tesla


Amerika syarikat syarikat bioteknologi Moderna hanya mengambil masa lebih tiga bulan untuk memulakan pembinaan kilang farmaseutikal pertamanya di China selepas perjanjian pelaburan dengan Shanghai.

Kelajuan “Moderna”, lebih pantas dari Tesla Shanghai Gigafactory, adalah satu refleksi bagaimana China mendorong kepentingan perniagaan dan ekonominya ke hadapan sebagai usaha mereka untuk terbuka kepada komuniti antarabangsa.

Pada 5 Julai, Moderna menandatangani perjanjian kerjasama strategik dengan Lembaga Ekonomi dan Informatisasi Bandaraya Shanghai dan kerajaan daerah Minhang.

Sebagai salah satu pembangun vaksin mRNA terkemuka di dunia, Moderna memberi tumpuan kepada imunoterapi kanser, termasuk penyelidikan perubatan berdasarkan mRNA dan teknologi pencegahan virus.

Syarikat farmaseutikal ini kemudian mendapatkan tanah untuk projek ibu pejabat penyelidikan dan pengeluaran di China di Shanghai dan memperoleh kelulusan untuk kerja-kerja asas pondasi fasiliti itu pada bulan Oktober.

Dengan pelaburan yang dianggarkan sebanyak 3.6 bilion yuan (sekitar 507 juta dolar AS), projek ini adalah pelaburan asing terbesar dalam bidang bioperubatan China. Ia meliputi kawasan kira-kira 18 hektar di Taman Perindustrian Xinzhuang di Daerah Minhang.

Untuk memudahkan pelaburan, Minhang telah menubuhkan pasukan kerja khas yang beroperasi 24 jam sehari untuk menangani isu-isu pelaburan. Pasukan itu menangani 45 permintaan dari Amerika Syarikat dalam masa dua bulan, memberi tindak balas dalam masa 30 minit.

Menurut Tong Lingling, timbalan pengurus besar Xinzhuang Industrial Zone Economic and Technological Development Co., Ltd., bandar, daerah, dan taman perindustrian semuanya memiliki pasukan kerja khas.

“Pasukan di tiga peringkat bekerjasama dan membantu perusahaan melancarkan proses kelulusan,” kata Tong.

Dalam sesi plenari baru-baru ini oleh Jawatankuasa Parti Komunis China Bandaraya Shanghai, pengoptimuman persekitaran perniagaan yang diwakili oleh “kelajuan Moderna” telah mendapat perhatian yang meluas.

Dari Januari hingga Oktober tahun ini, penggunaan sebenar pelaburan asing di Shanghai mengalami pertumbuhan positif setiap tahun, mencapai 20.77 bilion dolar AS, menunjukkan data rasmi.Source link

Leave a Reply