Semakan Agribisnes 1Q24F Meramal Keputusan Lebih Baik dari Tahun ke Tahun, CGS Menyatakan Perlunya.


Jumlah pengeluaran tandan buah segar (FFB) CPO secara keseluruhan untuk syarikat di bawah liputan turun 1% yoy dari 3.44 juta tan pada 1Q23 kepada 3.40 juta tan pada 1Q24.

Penerbitan Catatan Sektor CGS International (CGS) hari ini (8 Mei) menyatakan bahawa ini disebabkan oleh hujan lebat pada akhir Disember 2023 yang berterusan hingga Januari 2024, menyebabkan aktiviti menuai terjejas.

Walau bagaimanapun, pengeluaran CPO secara keseluruhan bagi syarikat di bawah liputan CGS meningkat 40% yoy kepada 1.2 juta tan pada 1Q24 disebabkan oleh kadar pengekstrakan minyak yang lebih tinggi (OER), hasil daripada kualiti yang lebih baik daripada FFB yang dituai, dengan sokongan daripada kembalinya buruh asing ke ladang.

Baik pengeluaran FFB mahupun CPO turun 23% qoq pada 1Q24 disebabkan oleh faktor musiman, seperti kurangnya hari bekerja dan pengurangan tenaga buruh semasa Ramadan pada Mac 2024.

Harga CPO purata stabil yoy

Menurut data daripada Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), harga CPO purata mengekalkan kestabilan yoy pada RM3,983/MT pada 1Q24, berbanding dengan RM3,997/MT pada 1Q23.

CGS menyatakan bahawa harga CPO purata tetap di atas paras RM3,900 pada 1Q24 disebabkan oleh inventori minyak kelapa sawit (PO) yang lebih rendah atas pengimportan yang lebih sedikit dan penggunaan domestik yang kuat semasa tempoh perayaan.

Peningkatan dalam keputusan yoy dijangka bagi pemain hulu

Dengan peningkatan pengeluaran CPO yoy, harga CPO purata yang agak stabil, dan penurunan kos baja, CGS menjangka syarikat-syarikat dengan 70-100% pendapatan daripada segmen hulu akan melaporkan keputusan 1Q24F yang kukuh, iaitu Genting Plantations, Hap Seng Plantations, Sarawak Plantation, dan Ta Ann.

Walau bagaimanapun, CGS berpendapat bahawa perlambatan dalam segmen pengeluaran/ hilir boleh memberi kesan kepada keputusan 1Q24F IOI, KLK, dan FGV, walaupun mereka boleh meningkat qoq daripada paras rendah pada 4Q23.

Mengulangi penarafan sektor Neutral dengan GENP dan TAAN sebagai pilihan teratas sektor CGS

CGS mengekalkan penarafan sektor Neutral kerana mereka melihat sokongan yang baik bagi harga CPO pada paras RM3,800/MT, pemulihan dalam pengeluaran, penurunan kos baja, dan penilaian yang munasabah pada 18x FY24F P/E (terutamanya untuk pemain hulu secara dominan).

CGS mengekalkan harga CPO purata 2024F mereka sebanyak RM3,700/MT kerana harga CPO mungkin berdagang sedikit lebih rendah pada 2H24F dengan tahap inventori minyak PO yang lebih tinggi.

Pilihan teratas CGS adalah 1) GENP (Tambah, TP: RM6.62, CP: RM6.06) kerana pulih keuntungan bersih yang kuat selama FY24-26F yang didorong oleh segmen perladangan dan pandangan harta yang stabil, dan 2) TAAN (Tambah, TP: RM4.53, CP: RM3.88) kerana penilaian yang menarik.Source link

Leave a Reply