Selepas Sarawak, Sabah Menjadi Negeri Berikutnya yang Mengutarakan Keberimbangan Keselamatan Siber Mengenai PADU


Sabah kini menjadi negeri kedua di negara ini yang meminta kerajaan Persekutuan menangguhkan pendaftaran untuk Pusat Pangkalan Data Pusat juga dikenali sebagai PADU. Seperti Sarawak, Timbalan Ketua Menteri Sabah, Jeffrey Kitingan, meminta kerajaan untuk menilai semula sistem tersebut.

Kitingan menyatakan kebimbangan mendalam terhadap desakan kerajaan Persekutuan untuk mendapatkan warganegara mendaftar di PADU dan menyatakan privasi serta kurangnya perlindungan data peribadi sebagai sebab keraguannya untuk tidak menyokong program tersebut di Sabah. “Saya juga tidak selesa dengan kenyataan Menteri Ekonomi Rafizi Ramli mengenai isu ini, yang kelihatan terlalu tegas, hampir ke arah paksaan.”

Jeffrey Kitingan Timbalan Ketua Menteri SabahJeffrey Kitingan Timbalan Ketua Menteri Sabah
Jeffrey Kitingan,
Timbalan Ketua Menteri Sabah. (Sumber gambar: FMT.)

Sarawak menjadi negeri pertama, baik di negara mahupun di Malaysia Timur, yang menggesa penduduk negeri itu untuk menahan diri daripada mendaftar di PADU, disebabkan kebimbangan keselamatan seperti yang dinyatakan dalam perenggan di atas. Kebimbangan ini mungkin berpunca dari serangan yang didakwa oleh kumpulan penjenayah siber, R00TK1T, yang mendakwa telah merompak kedua-dua LPPKN dan PADU, dan berjaya merampas 27TB data peribadi. Rafizi Ramli, Menteri Ekonomi, menafikan tuntutan tersebut, menyatakan bahawa tiada serangan ke atas Pangkalan Data Pusat berjaya sejak dilancarkan pada Januari.

“Seberapa bersedia kerajaan untuk memastikan bahawa data tersebut akan diuruskan dan dilindungi dengan selamat dengan aliran data peribadi yang masuk ke dalam sistem dalam masa yang begitu singkat?” tambah Kitingan dalam kenyataannya.

kelemahan keselamatan padukelemahan keselamatan padu
Gambar: Farhan/@Iamkanahraf

Hingga kini, hanya 17% penduduk yang mendaftar di PADU, iaitu kira-kira 5.22 juta orang, daripada jumlah penduduk keseluruhan lebih daripada 30 juta.

(Sumber: NST, FMT, Scoop)

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk mendapat lebih banyak kemas kini dan berita terkini. 

Source link

Leave a Reply