Selepas kemenangan berganda, Malaysia mengejar piala pasukan Piala Dunia Sepak Takraw.


KUALA LUMPUR: Selepas menang dalam kejohanan bahagian premier untuk acara ganda dan regu, pasukan sepak takraw kebangsaan diingatkan untuk memberi tumpuan kepada memenangi piala pasukan Piala Dunia Sepak Takraw yang lebih besar.

Presiden Persatuan Sepaktakraw Malaysia (PSM) Datuk Mohd Sumali Reduan berkata pasukan perlu sementara mengekalkan kegembiraan kemenangan kemarin untuk mencapai sasaran utama badan pengurusan sukan tersebut.

“Syukur Alhamdulillah, kita mendapat dua kejuaraan yang sebelum ini tidak pernah kita impikan. Kami (PSM) mempunyai sasaran sekurang-kurangnya satu kejuaraan dalam final, tetapi kini saya rasa pasukan kebangsaan boleh mencapai hattrick.

“Saya ingatkan pemain-pemain supaya tidak terbawa dengan kejayaan itu kerana kita mempunyai misi besar, iaitu menjadi juara acara pasukan Piala Dunia,” kata beliau kepada pemberita.

Mohd Sumali berkata kemenangan pasukan ke atas gergasi sepak takraw Thailand menunjukkan bahawa pasukan Ahmad Jais Baharun boleh mencapai tonggak bersejarah yang lain dalam edisi keempat Piala Dunia.

“Ia bukanlah tidak mungkin, dan buktinya adalah kita berjaya mengalahkan Thailand. Ini disebabkan oleh prestasi tinggi dan keyakinan pemain, serta sokongan peminat,” katanya.

Pasukan kebangsaan mencipta sejarah dengan menewaskan Thailand untuk memenangi kedua-dua acara ganda dan regu.

Aidil Aiman Azwawi-Noraizat Mohd Nordin menunjukkan persembahan cemerlang dengan menewaskan Seksan Tubtong-Kittiphum Sareebut 17-16, 15-13 dalam final ganda.

Malaysia meraih gelaran kedua mereka apabila Farhan Adam, Mohammad Syahir Mohd Rosdi dan Mohamad Azlan Alias (Muhammad Haziq Hairul Nizam) mengalahkan saingan tradisional mereka dan juara bertahan 15-8, 15-12 dalam final regu.

Malaysia akan membuka kempen acara pasukan mereka dengan bermain menentang Brunei dalam perlawanan Kumpulan C pada hari ini.Source link

Leave a Reply