Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada semua umat Islam


Hari Raya Aidil Fitri menandakan berakhirnya bulan puasa Ramadan. Hari yang mulia dirayakan pada 1 Syawal tahun Hijrah. Ia adalah masa pengampunan di kalangan umat Islam dan juga masa untuk mengukuhkan hubungan di antara saudara-mara dan rakan-rakan.

Pakaian baru, rumah yang dihias dan pertukaran jemputan antara rakan serta saudara-mara meraikan Aidil Fitri.

Hari pertama selepas Ramadan adalah hari yang sibuk. Pada pagi Hari Raya, umat Islam akan pergi ke masjid dan membaca doa khas. Amalan lain yang diamalkan termasuklah meminta maaf dari warga tua dan melawat saudara-mara serta rakan-rakan.

Selalunya, lawatan bermula di rumah ibu bapa, di mana adalah kebiasaan di kalangan ramai umat Islam untuk meminta maaf daripada ibu bapa mereka atas kesilapan yang dilakukan dalam setahun yang lepas. Kebanyakan masa, umat Islam akan melawat pusara semasa Hari Raya, ramai yang melakukan demikian sebagai peringatan kepada mereka yang telah meninggalkan mereka.

Pada hari ini, umat Islam menghidangkan pelbagai makanan. Mereka akan menikmati hidangan spesial seperti rendang daging, ketupat dan lemang bersama-sama dengan pelbagai hidangan lain.

Hari Raya Aidilfitri juga dikenali sebagai Hari Raya Puasa, Hari Raya Fitrah, dan Hari Lebaran, dirayakan oleh umat Islam di seluruh dunia tanpa mengira bangsa, sama ada Arab, Inggeris, Melayu, India-Muslim, Cina-Muslim dan negara lain di seluruh dunia yang beragama Islam untuk menandakan berakhirnya bulan Ramadhan di mana umat Islam telah berpuasa.

Ia adalah antara dua perayaan terbesar bagi umat Islam, selain dari Hari Raya Aidil Adha.

Aidil Fitri bermula dengan dua cara; iaitu melalui rukyah atau perhitungan. Jika melalui rukyah, apabila bulan sabit muncul, ini menandakan permulaan bulan Syawal, atau bulan ke-10 dalam kalendar Hijri Islam 1445.

Pengurusan dan kakitangan BusinessToday mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat Islam.Source link

Leave a Reply