Saya bermain squash dengan baik apabila saya tenang.


KUALA LUMPUR: Bagi pemain skuasy wanita kebangsaan, S. Sivasangari, adalah mantra beliau untuk tetap tenang dan meraih peluang yang mencetuskan kemenangannya yang luar biasa dalam kejohanan London Squash Classic 2024 yang pertama, Isnin.

Sivasangari, yang kini menduduki ranking ke-13 dunia, menggegarkan dunia skuasy apabila beliau mengejutkan ramai dengan menewaskan tiga pemain teratas termasuk kemenangan dramatik menentang pemain ranking kedua dunia dari Mesir, Hania El Hammamy 11-9, 5-11, 13-11, 12-14, 11-8 dalam final di Alexandra Palace, London.

Juara Sukan Asia ini mengaitkan kejayaannya baru-baru ini dengan menjaga ketenangan dan menikmati permainan tanpa teruja untuk menjuarai gelaran Gold-tier pertama beliau dalam Professional Squash Association (PSA) World Tour.

“Bagi saya, saya hanya mahu melupakan segala-galanya dan hanya menikmati apa yang saya lakukan. Saya rasa saya bermain skuasy terbaik apabila saya santai, jadi saya berharap untuk meneruskan bentuk dan mentaliti ini dalam kejohanan yang akan datang juga.

BACA JUGA: Sivasangari menang London Squash Classic

“Saya sentiasa mahu mencabar pemain teratas ini dan cuba menewaskan mereka, jadi untuk melakukannya dalam kejohanan ini, tentu lebih hebat,” kata beliau kepada Bernama apabila dihubungi.

Dalam perjalanan ke final, Sivasangari ‘mencacati’ pemain ranking satu dunia Nour El Sherbini dari Mesir dalam perlawanan akhir, 11-9, 11-9 diikuti dengan kemenangan separuh akhir ke atas pemain ranking empat dunia Nele Gilis apabila beliau datang dari belakang untuk menewaskan orang Belgium tersebut, 10-12, 11-7, 11-8, 10-12, 11-9.

Beliau membawa pulang wang hadiah sebanyak US$17,598 (RM83,141) dari temasya London.

Pencapaian luar biasa beliau dalam London Squash Classic menandakan Sivasangari sebagai pemain Malaysia pertama yang memenangi gelaran Gold-level PSA World Tour sejak kemenangan legenda skuasy kebangsaan Datuk Nicol David dalam Hong Kong Open 2015.

BACA JUGA: Nicol: Larian hebat Sivasangari dalam kemenangan London Classic memberi suntikan baik untuk sasaran emas Olimpik

Sivasangari berkata kemuliaan terkenal London telah meningkatkan keyakinannya secara signifikan kerana beliau berhasrat untuk menjadi yang terbaik di dunia, dengan matlamat utama untuk menyumbang pingat emas bagi negara dalam Sukan Olimpik 2028 di Los Angeles.

Mendapat inspirasi dari persembahannya yang luar biasa di London, wanita 25 tahun ini bersumpah untuk terus berusaha mencapai lebih banyak kejayaan di masa depan dan bercita-cita untuk muncul dalam ranking dunia 10 teratas menjelang penghujung musim ini.

Apabila ditanya bagaimana beliau berjaya menjaga motivasinya dari kemalangan kereta yang mengancam nyawa pada Jun 2022, gadis Kedah itu mengatakan bahawa beliau telah melakukan banyak pengorbanan untuk pulih dari penderitaan sedemikian serta kembali menyukai apa yang beliau cintai.

BACA JUGA: SRAM mengharga pencapaian luar biasa Sivasangari merangkak ke ranking 15 teratas

“Saya telah bermain skuasy sejak umur lapan tahun dan telah melakukan banyak pengorbanan sejak itu.

“Kemalangan kereta ini pastinya mencabar bagi saya untuk bangkit semula secara mental, tetapi saya sentiasa mengambilnya sehari demi sehari dan cuba melakukan segala yang saya boleh untuk membawa diri saya kembali ke tahap ini lagi,” katanya.

Selepas menerima kecederaan kepala yang teruk dari kemalangan tersebut, yang memaksa beliau keluar dari sukan selama lebih enam bulan, termasuk melepaskan Sukan Komanwel 2022 di Birmingham, England, Sivasangari kembali ke gelanggang pada Januari tahun lalu.

Ketika ini sedang mengambil rehat beberapa hari di Sepanyol, beliau bersedia untuk bersaing dalam El Gouna International Squash Open di Kaherah dari 19 hingga 26 April, diikuti dengan Kejohanan Dunia PSA 2023-2024, juga di Kaherah dari 9 hingga 17 Mei.Source link

Leave a Reply