Sarawak Energy Cipta Sejarah Sebagai Pemilik Pertama Dari Asia Tenggara Di World Energy Council


Sarawak Energy, yang berpangkalan di Kuching, telah membuat sejarah dengan menjadi patron pertama dari Asia Tenggara kepada World Energy Council, sebuah organisasi global yang berdedikasi untuk memacu peralihan tenaga.

Pengumuman tersebut dibuat melalui upacara menandatangani secara maya antara Ketua Eksekutif Kumpulan Sarawak Energy Datuk Sharbini Suhaili dan Setiausaha Agung dan Ketua Pegawai Eksekutif World Energy Council Dr. Angela Wilkinson.

Sebagai pembangun tenaga hidro utama di Asia Tenggara, kerjasama Sarawak Energy dengan World Energy Council menandakan komitmennya untuk menyokong usaha global dalam menuju kepada penyelesaian tenaga lestari.

Melalui kerjasama ini, Sarawak Energy mendapat akses kepada rangkaian acara yang melibatkan lebih daripada 3,000 organisasi di lebih daripada 90 negara, memudahkan pertukaran pandangan dan amalan terbaik dalam dasar tenaga, inovasi, dan strategi kelestarian secara global.

Sharbini Suhaili menekankan kepentingan kerjasama ini, menekankan bahawa ia membolehkan Sarawak Energy memanfaatkan rangkaian industri tenaga global sambil terus meneroka penyelesaian peralihan tenaga untuk rantau tersebut.

“Sarawak Energy akan menjadi patron pertama bagi majlis tersebut dari Asia Tenggara, menyertai kumpulan-kumpulan di Amerika, Eropah, Timur Tengah, dan Asia,” katanya.

Beliau mencatatkan peranan penting tenaga hidro dalam pertumbuhan lestari Sarawak sepanjang empat dekad yang lalu, yang membolehkan syarikat itu mengurangkan kepekatan pelepasan grid tenaga rantau sebanyak lebih dari 70% dari tahun 2010 hingga 2021.

Beliau menyatakan bahawa transisi strategik kepada tenaga hidro empat dekad yang lalu membolehkan Sarawak Energy menyelaraskan aspek keselamatan tenaga, kapasiti, dan kelestarian, memacu pertumbuhan lestari di Sarawak dan menubuhkan asas kukuh bagi meninjau penyelesaian tenaga karbon rendah lain termasuk kemudahan solar terapung dan pengeluaran hidrogen hijau.

“Dari tahun 2010 hingga 2021, kami berjaya mengurangkan kepekatan pelepasan grid tenaga Sarawak sebanyak lebih daripada 70 peratus. Ketika dunia mempercepat usaha ke arah peralihan tenaga, Sarawak Energy sedang membangunkan pelan kongsi tenaga terbaharu dengan negara jiran melalui penyambungan rentas dengan memajukan Borneo Grid dan ASEAN Power Grid.

Ini membolehkan kami menyumbang secara signifikan kepada usaha pengurangan pelepasan karbon di Asia Tenggara dan meningkatkan kebolehan peralihan tenaga di rantau ini,” tambah beliau.

Menghadap masa hadapan, Sarawak Energy komited untuk memajukan pelan kongsi tenaga terbaharu dengan negara jiran melalui inisiatif seperti memajukan Borneo Grid dan ASEAN Power Grid.

Usaha ini bertujuan untuk menyumbang secara signifikan kepada pengurangan pelepasan karbon di Asia Tenggara dan meningkatkan kebolehan peralihan tenaga di rantau ini.Source link

Leave a Reply