Samsung mengumumkan rangkaian televisyen pintar Neo QLED dan OLED 2024.


Samsung baru-baru ini memperkenalkan rangkaian TV pintar Neo QLED dan OLED terkini untuk tahun 2024 dan, seiring dengan jenama produk terkini, TV-TV baru ini dilengkapi dengan ciri-ciri Kecerdasan Buatan (AI). Berjalan pada sistem OS Tyzen, alat baru ini digerakkan oleh cip AI dalam rumah jenama tersebut dan bertujuan untuk membantu penggunanya menyentuh remote seberapa kurang mungkin.

Pertama, kita mempunyai TV Neo QLED 8K yang terdiri daripada siri QN900D dan QN800D. Yang pertama dikuasakan oleh prosesor NQ8 AI Gen3 manakala yang terakhir mendapat cip NQ8 AI Gen2 yang kurang berkuasa. Kedua-dua peralatan pintar ini mempunyai resolusi 7680×4320 dan hadir dalam saiz 65, 75, dan 85-inci.

Apabila tiba kepada kualiti gambar, Neo QLED dilengkapi dengan penambah skala 8K, penambah gerakan, dan penambah kedalaman, semuanya menggunakan AI. Terdapat juga ciri bunyi pintar yang secara automatik memperkuatkan dialog dengan apa jua kandungan yang anda tonton dan menyesuaikan tetapan bunyi untuk saiz ruang anda serta kandungannya.

tv pintar AI Samsung 2024tv pintar AI Samsung 2024
Imej: Samsung

AI boleh secara intuitif menyesuaikan kecerahan TV dengan memantau kedua-dua bilik dan kandungan itu sendiri. Demikian juga, ia secara automatik menyesuaikan kelantangan bergantung pada sama ada ada bunyi yang kuat di bilik seperti “vacuum cleaner”. Malah untuk permainan, TV-TV baru Samsung boleh mengesan dengan automatik apabila anda sedang bermain permainan dan menyesuaikan tetapan imej berdasarkan genre.

tv pintar OLED Samsung 2024 tanpa silautv pintar OLED Samsung 2024 tanpa silau
Imej: Samsung

Bagi TV OLED Samsung 2024, rangkaian menawarkan tiga varian berbeza dengan S85D, S95D, dan S90D. Mereka juga berjalan pada cip NQ4 AI Gen2 dan mendapat paparan yang lebih baik yang 20% lebih cerah daripada pendahulunya dan disahkan dengan Pantone. Eksklusif kepada siri baru ini adalah teknologi “Tanpa Silau” yang menjanjikan pantulan rendah walaupun pada siang hari. S85D dan S95 hadir dalam saiz 55, 65, dan 77-inci manakala S90 ditawarkan dengan pelbagai model dari 42-inci hingga 83-inci.

siri TV pintar OLED Samsung 2024Source link

Leave a Reply