Saham Hong Kong Pulih Apabila Xi Memberi Mesej Positif Tentang Pasaran, Ekonomi Kepada Pemimpin Perniagaan Amerika Syarikat.


Saham Hong Kong naik pada hari Khamis, membantu indeks utama menutup bulan dalam keadaan positif, setelah pertemuan Presiden Xi Jinping dengan para pemimpin bisnis AS menimbulkan optimisme mengenai aliran investasi ke ekonomi terbesar kedua di dunia.

Indeks Hang Seng menambah 0.9 peratus kepada 16,541.42 pada penutupan, membantu menyelesaikan bulan dengan keuntungan 0.2 peratus pada bulan Mac. Pasaran saham bandar ini akan tutup pada Jumaat dan Isnin minggu depan kerana cuti umum, walaupun China daratan akan terbuka untuk perniagaan. Indeks Hang Seng Tech melonjak 2.5 peratus dan Indeks Komposit Shanghai menambah 0.6 peratus.

Saham juga mendapat sokongan selepas laporan Post mengenai kemungkinan pembelian bon kerajaan oleh bank pusat mengakibatkan beberapa spekulasi tentang pelonggaran kuantitatif. Tetapi bank pelaburan termasuk Morgan Stanley cepat menunjukkan bahawa langkah pelonggaran besar-besaran tidak mungkin berlaku, dan langkah itu hanyalah bertujuan untuk meningkatkan operasi pasaran terbuka.

Fokus pada pendapatan korporat berterusan dengan peningkatan 8.2 peratus dalam Haier Smart Home, pengeluar perabot rumah yang lebih baik daripada jangkaan dengan hasil tahun penuh untuk 2023. China Life Insurance meningkat 5.2 peratus kepada HK$9.39 selepas analis daripada bank pelaburan termasuk Citigroup mengatakan penurunan untung sebanyak 31 peratus untuk 2023 lebih kecil daripada yang dijangka. Pembuat telefon pintar Xiaomi menambah 1.2 peratus kepada HK$14.94 sebelum pengumuman kihargaan rasmi dan penempatan pesanan model kenderaan elektrik pertamanya, yang dijadualkan pada petang ini.

Xi berjanji lebih banyak sokongan dasar untuk meningkatkan persekitaran perniagaannya dalam pertemuan dengan lebih daripada selusin eksekutif perniagaan AS daripada syarikat yang termasuk Blackstone, Pfizer dan Qualcomm di Beijing pada hari Rabu, menjelaskan usaha Beijing untuk mengembalikan keyakinan dan menghentikan penurunan pelaburan langsung asing. Beliau juga menolak naratif bahawa ekonomi China sedang merosot dan pertumbuhan sudah mencapai puncak, berjanji lebih banyak ruang bagi perniagaan asing dan reformasi yang lebih mendalam.

“Ini menghantar mesej bahawa China akan lebih proaktif dalam mengejar matlamat pembangunan ekonomi dan pada nada dasar dasar,” kata Zhang Xia, seorang analis di Great Wall Securities. “Ini mungkin mempercepat pelaksanaan dasar-dasar yang berkaitan dengan tenaga hasil produktif berkualiti baru.”

Indeks Hang Seng telah berada dalam julat bulan ini selepas pelbagai langkah campur tangan pasaran yang dilakukan oleh pihak berkuasa, termasuk pembelian yang diketuai oleh negara dan sekatan pada dana pelaburan kuant. Pelabur sedang meneliti laporan pendapatan korporat dan data makroekonomi untuk menilai kelestarian pusingan naik.

Pemberi pinjaman terbesar China Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) jatuh 0.8 peratus kepada HK$3.94 selepas melaporkan pendapatan yang melambat. China Construction Bank kehilangan 1.7 peratus kepada HK$4.72 sebelum pengumuman pendapatannya pada hari Jumaat.

“Kami melihat 2023 sebagai satu set hasil yang sedikit negatif bagi ICBC,” kata analis HSBC dalam nota. “Sebagai negatif, tekanan PPOP (Untung sebelum provisi penurunan) lebih besar daripada yang kami jangka kerana penekanan Kemerintah Kecerunan Faedah bersih yang tajam dan tekanan pendapatan yuran yang berterusan.”

HSBC memotong ramalan pendapatan 2024 bagi ICBC sebanyak 1.2 peratus dan bagi 2025 sebanyak 2.3 peratus bagi mencerminkan keprihatinan pendapatan.

Empat syarikat membuat debut dagangan mereka. Di Hong Kong, Fujing Holdings, pengeluar sayur dalam pasu, melonjak 37 peratus daripada harga IPO ke HK$1.48 dan Lianlian DigiTech, pembekal servis bayar digital, jatuh 7.6 peratus kepada HK$9.44.

Di Shenzhen, SigmaStar Technology, pengeluar peranti semikonduktor, melonjak 198 peratus kepada 48.10 yuan dan Pamica Technology, yang menghasilkan bahan penyelarasan, melonjak 90 peratus kepada 33.11 yuan.

Pasar Asia lain yang utama kebanyakannya menurun. Nikkei 225 Jepun merosot 1.5 peratus, Kospi Korea Selatan mengundur 0.3 peratus, manakala S&P/ASX 200 Australia menambah 1 peratus. – SCMPSource link

Leave a Reply