Saham Asia Akan Turun Apabila Pedagang Semula Gagalkan Kesan Potongan Kadar


Stok di Asia kebanyakkannya sedang menuju ke penurunan awal selepas peniaga menilai semula jalan ke hadapan bagi kadar faedah, mengekang optimisme yang berkaitan dengan bacaan inflasi AS pada hari Rabu.

Persamaan ekuiti untuk Jepun dan Australia jatuh, manakala yang untuk Hong Kong naik sedikit. Pergerakan tersebut mengikuti hari yang lesu di Wall Street di mana S&P 500 dan Nasdaq 100 turut jatuh 0.2%, mundur dari paras tertinggi mereka. Indeks Dow Jones Industrial Average seketika melepasi 40,000 mata sebelum turun untuk ditutup lebih rendah.

Indeks Dragon Emas syarikat China yang tersenarai di AS naik 2.5% pada hari Khamis selepas keuntungan bagi indeks China. Saham boleh didagangkan di AS bagi Kumpulan Alibaba Holding Limited naik 7.1%. Baidu Inc meningkat selepas keuntungan melebihi ramalan, manakala JD.com Inc juga meningkat berikutan hasil yang kukuh.

Hari yang merosakkan aset risiko AS memantau semula jangkaan pemotongan kadar Fed dalam pasaran swaps. Pedagang swaps meningkatkan jangkaan dari satu pemotongan pada 2024 kepada dua selepas data indeks harga pengguna pada hari Rabu. Pada hari Khamis, pertaruhan tersebut mundur, meninggalkan hanya satu pemotongan yang benar-benar dipricekan tahun ini.

“Terdapat banyak ruang untuk pasaran saham jika kita melihat penurunan sementara dalam masa terdekat,” kata Matt Maley di Miller Tabak + Co. “Dengan kata lain, lembu masih sepenuhnya mengawal pada masa ini, dan oleh itu akan mengambil perubahan penting untuk menghentikan arus momentum ke arah atas.”

Suku bunga Australia dan New Zealand naik, mengikut pergerakan di Treasuries pada hari Khamis yang sebahagiannya membatalkan pergerakan dari hari sebelumnya. Suku bunga yang lebih tinggi menyokong dolar AS, dengan penunjuk kekuatan dolar berdagang stabil pada hari Jumaat selepas menahan penurunan dua hari.

Yen sedikit berubah pada awal hari Jumaat selepas merosot pada hari Khamis. Seorang bekas ekonom ketua Bank of Japan mengesyorkan bank pusat mungkin meningkatkan kadar faedah tiga kali lagi tahun ini dengan langkah seterusnya mungkin datang seawal Jun, berikutan pengaturan polisi yang mudah.

Di China, peniaga akan memberikan tumpuan kepada tanda sokongan lebih lanjut bagi sektor harta tanah, termasuk rancangan potensi untuk menghapuskan inventori berlebihan, mengikut laporan media. Pegawai penting akan bertemu pada pagi hari Jumaat untuk membincangkan rancangan sedemikian, menurut individu yang mempunyai pengetahuan tentang perkara ini.

Lebih Tinggi untuk Tempoh Lebih Lama

Tiga pegawai Federal Reserve berkata bank pusat harus mengekalkan kos pinjaman tinggi untuk tempoh lebih lama semasa pembuat dasar menunggu lagi bukti bahawa inflasi sedang berkurang, menunjukkan mereka tidak tergesa-gesa untuk memotong kadar faedah.

Presiden Fed Cleveland Loretta Mester, Presiden Fed New York John Williams dan Presiden Fed Richmond Thomas Barkin, yang berucap secara berasingan pada hari Khamis, berhujah bahawa mungkin memerlukan masa lebih lama bagi inflasi untuk mencapai sasaran 2% mereka.

Sementara itu, Jamie Dimon berkata beliau masih lebih bimbang tentang inflasi berbanding dengan yang pasaran tunjukkan. Ketua JPMorgan Chase & Co. berkata tekanan harga yang ketara masih mempengaruhi ekonomi AS dan mungkin bermaksud kadar faedah akan tinggi untuk tempoh lebih lama.

“Terdapat banyak daya inflasi di depan kita,” kata Dimon dalam temu bual di Bloomberg Television pada hari Khamis. “Inflasi asas mungkin tidak akan berkurang seperti yang orang ramalkan.”

Di Asia, data yang dijadual untuk dilepaskan termasuk harga rumah, pengeluaran industri dan jualan runcit bagi China, hasil dalam negeri kasar bagi Malaysia dan Hong Kong, serta eksport bagi Singapura.

Komoditi secara umumnya lebih tinggi. West Texas Intermediate meningkat pada awal hari Jumaat, dalam perjalanan untuk hari ketiga kenaikan. Emas sedikit lebih tinggi selepas penurunan pada hari Khamis. Bitcoin diniagakan di atas $65,000 selepas menghentikan penurunan dalam sesi sebelumnya. – BloombergSource link

Leave a Reply