Rubiales ditahan di lapangan terbang berikutan skandal rasuah dugaan persekutuanPolis Sepanyol pada Rabu telah menahan bekas ketua bola sepak yang tercemar nama, Luis Rubiales, dalam hubungannya dengan skandal rasuah yang dikatakan berlaku di persekutuan bola sepak RFEF ketika beliau menjadi presiden. Berita itu disampaikan oleh jurucakap polis Guardia Civil.

Berusia 46 tahun, beliau ditangkap di lapangan terbang Barajas Madrid sebentar selepas tiba dari Republik Dominican tetapi dilepaskan tidak lama selepas itu. Sumber yang rapat dengan siasatan mengatakan bahawa beliau turun dari pesawat diiringi oleh polis sebelum ditanya di dalam lapangan terbang.

Ditangkapnya datang dua minggu selepas penyiasatan menyerbuk 11 lokasi, termasuk ibu pejabat RFEF di Madrid dan rumah Rubiales di bandar selatan Granada, sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap rasuah dan jenayah lain yang didakwa berlaku.

Serbuan pada 20 Mac itu adalah sebahagian daripada “siasatan yang berkaitan dengan dugaan jenayah berkaitan dengan rasuah dalam perniagaan, pengurusan penipuan, dan pencucian wang”, kata sumber mahkamah.

Laporan media Sepanyol menyatakan bahawa penyiasat sedang menyiasat kontrak RFEF yang ditandatangani sejak 2018, termasuk satu yang ditandatangani oleh Rubiales untuk membawa Piala Super Sepanyol ke Arab Saudi.

Kontrak Super Cup bernilai 40 juta euro setahun dengan perjanjian dilakukan oleh Kosmos, sebuah syarikat milik bekas pemain Barcelona dan Sepanyol, Gerard Pique.

– Serbuan di rumah di Republik Dominican –

Menurut radio Cadena Ser, polis Guardia Civil terbang ke Republik Dominican dan pada Isnin menyerbu premis di mana Rubiales tinggal, menyita sebuah komputer riba dan telefon bimbit mengikut arahan hakim penyiasatan.

Menghubungi AFP, Guardia Civil enggan memberi sebarang komen mengenai laporan tersebut.

Sehari selepas serbuan pada 20 Mac, RFEF memecat pengarah undang-undangnya Pedro Gonzalez Segura, ketua sumber manusia Jose Javier Jimenez, dan mengakhiri kontraknya dengan GC Legal, firma guaman Tomas Gonzalez Cueto.

Ketiga-tiganya telah ditangkap oleh polis semasa serbuan.

Rubiales terpaksa meletakkan jawatan sebagai ketua RFEF pada September selepas mencium paksa bintang Piala Dunia Wanita, Jenni Hermoso, selepas kejayaan Spain dalam final di Sydney bulan Ogos.

Tindakan itu menimbulkan kemarahan global, dengan Rubiales akan didakwa atas ciuman yang tidak bersetuju itu yang di bawah undang-undang Sepanyol boleh dianggap sebagai serangan seks.

Peguam telah memulakan siasatan terhadap perjanjian Super Cup selepas rakaman audio antara Rubiales dan Pique dirembes di mana mereka bercakap tentang komisen bernilai berjuta-juta.

Rubiales sentiasa mempertahankan keabsahan perjanjian membawa Super Cup ke negara kaya minyak itu, dan pada April 2022, Pique menegaskan bahawa segalanya “sah”, mengatakan beliau “bangga” dengan perjanjian tersebut.

Piala Super Sepanyol berlangsung untuk pertama kalinya di Arab Saudi pada 2020.

Ia kembali ke Sepanyol setahun selepas itu kerana pandemik Covid-19 tetapi tiga pertandingan berikutnya berlangsung di Arab Saudi.

Pique telah bermain dua kali dengan Barcelona dalam Piala Super Sepanyol di Arab Saudi sebelum bersara dari bola sepak pada November 2022.Source link

Leave a Reply