Roda Pertama RHB WCE Century Ride dijangka menarik 3,000 pelumba basikal


KUALA LUMPUR: Jalan raya bicara di Kuala Lumpur. Sepanjang 19 Mei akan berlangsung RHB WCE Century Ride yang pertama kali, dimana dijangkakan akan menarik 3,000 penunggang basikal menikmati pemandangan di West Coast Expressway (WCE).

Pengarah Urusan/Ketua Eksekutif Kumpulan Perbankan RHB, Mohd Rashid Mohamad (gambar) berkata acara tersebut, yang diadakan sejajar dengan Visit Perak Year 2024, akan bermula dan berakhir di Plaza Tol Lekir, Perak.

Pendaftaran bagi acara ini, yang diadakan di lebuh raya sistem tertutup menawarkan pengalaman menunggang basikal yang unik dan selamat, akan dibuka esok (24 Januari) melalui www.wcecenturyride.com.

Terdapat tiga kategori – 28 kilometer (km), 90 km dan 160 km, dengan hanya tiga peserta teratas dalam kategori 90km dan 160km akan menerima hadiah wang tunai berjumlah RM600 hingga RM3,000.

“Ini adalah komitmen kami untuk terus mempromosikan gaya hidup sihat, memupuk hubungan masyarakat, dan menyokong perniagaan tempatan. Acara ini bertujuan untuk memenuhi kehendak semua dari penunggang basikal profesional hingga keluarga dan rakan-rakan yang mencari pengalaman menunggang basikal yang menyeronokkan.

“Kami percaya bahawa menunggang basikal bukan sahaja satu sukan tetapi juga satu cara untuk menyatukan orang dari pelbagai peringkat umur,” katanya semasa pelancaran acara di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Eksekutif WCE Holdings Bhd, Lyndon Alfred Felix berkata laluan merangkumi dari Lekir ke kawasan baru Beruas –Taiping Selatan dan kembali ke Lekir, iaitu menempuh jarak sejauh 160km.

“Kami sangat gembira untuk mengalu-alukan penyertaan peserta, termasuk penunggang basikal profesional tempatan dan antarabangsa, untuk apa yang dijanjikan sebagai acara luar biasa.

“Tanda batu ini mempunyai makna istimewa kerana ia menandakan acara menunggang basikal utama yang pertama sejak pembukaan lebuh raya WCE pada tahun 2019 dan merupakan satu perayaan untuk mempromosikan kemajuan dan konektiviti ketika kita merapatkan jarak dan menyatukan komuniti,” katanya. –BernamaSource link

Leave a Reply