Ringgit Malaysia Melemah, Mata Wang Asia Lain-Lain Tenang Menyambut Indeks Harga Pengguna AS


Mata wang baht Thailand menjadi kerugian utama di kalangan mata wang Asia yang cenderung pada Selasa, kerana para pedagang berhati-hati menjelang data inflasi AS minggu ini dan sejumlah mesyuarat bank pusat serantau.

Data CPI AS yang penting yang dijadual untuk dikeluarkan pada hari Rabu akan menjadi tumpuan utama untuk pasaran global, dengan pertaruhan pada pemotongan kadar faedah AS semakin beransur-ansur berkurang.

Para pedagang kini melihat peluang sekitar 50% bagi Fed mengurangkan kadar pada bulan Jun, berbanding hampir 60% dari minggu lalu, menurut alat FedWatch CME.

Di Asia, baht mengalami kehilangan sebanyak 0.4%. Ia merupakan salah satu mata wang yang paling teruk di rantau ini, selepas merudum sekitar 6.7% tahun ini. Namun, saham meningkat sebanyak 0.8%.

Bank Negara Thailand, yang akan bertemu pada hari Rabu, kemungkinan akan kekal stabil pada kadar untuk mesyuarat ketiga berturut-turut, menurut jajak pendapat Reuters, di tengah-tengah pertumbuhan ekonomi sederhana dan tekanan yang meningkat dari kerajaan untuk mengurangkan kadar.

Perdana Menteri Thailand telah menyatakan bahawa bank pusat patut mengurangkan kadar sebanyak sekurang-kurangnya satu perempuan dalam mesyuarat akan datang.

Ekonomi nombor dua Asia Tenggara ini akan mengumumkan sejumlah langkah harta benda pada hari Selasa, dalam usaha untuk menghidupkan semula pertumbuhan.

“Prestasi pertumbuhan sebenar tahun ini (untuk Thailand) kemungkinan akan di bawah potensi,” tulis analis Goldman Sachs.

“Dengan pertumbuhan di bawah potensi dan inflasi yang rendah, kami terus mengharapkan Bank Negara Thailand untuk mengurangkan kadar faedah sebanyak tiga kali tahun ini,” tambah mereka.

Bank pusat di Singapura dan Korea Selatan juga akan bertemu minggu ini, dengan analis menjangkakan dasar bank-bank itu akan kekal tidak berubah.

Di kalangan aset Asia lain, won Korea Selatan dan saham berdagang sedikit lebih rendah dan turun masing-masing sebanyak 0.3%, menjelang pilihan raya perundangan pada hari Rabu.

Dolar Singapura dan ringgit Malaysia kekal tidak berubah. Walau bagaimanapun, Indeks Asia Emerging MSCI meningkat sebanyak 0.8% untuk mencapai tahap tertinggi hampir sebulan.

Di kalangan saham Asia, saham di Taiwan mencatatkan tahap tertinggi baru lagi, melonjak sebanyak 1.7%, mengikut kejayaan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) meraih subsidi AS$6.6 bilion untuk pengeluaran semikonduktor canggih di Phoenix, Arizona.

Saham di Singapura meningkat 0.7%, manakala yang di Malaysia dan China masing-masing berdagang lebih rendah sekitar 0.2%.

Pasar di Filipina dan Indonesia ditutup akibat cuti umum.

Di tempat lain, shekel Israel meningkat lebih daripada 2% pada hari Isnin, selepas bank pusat mengekalkan kadar faedah. – ReutersSource link

Leave a Reply