Ricciardo yang terdesak menyesali kejatuhan awal dalam GP Jepun.Daniel Ricciardo menyatakan kemalangan pada pusingan pertama dalam Grand Prix Jepun pada hari Ahad adalah “salah satu perkara terburuk yang boleh berlaku” ketika dia berusaha untuk pulih daripada permulaan musim yang kurang memuaskan.

Perlumbaan Australia berakhir apabila dia terbabas di atas rumput dan terbabas ke penghadang selepas bahagian belakang RBnya disentuh oleh Alex Albon dari pasukan Williams.

Ricciardo telah ditekan selepas gagal mendapatkan mata dalam tiga perlumbaan pertama musim ini.

Dia dipilih untuk pasukan RB bersama Yuki Tsunoda musim ini tetapi Liam Lawson membuat kesan dalam tempoh gantian beliau tahun lalu dan tidak mendapat tempat dalam Formula One.

Ricciardo berkata kejadian awal di Suzuka adalah “sangat disayangkan dan malang untuk semua yang terlibat”.

“Kejadian pada pusingan pertama adalah salah satu perkara terburuk yang boleh berlaku kepada seorang pemandu,” katanya.

“Terutama apabila anda tidak mempunyai peluang untuk berbuat apa-apa selepas usaha besar yang diperlukan untuk bersedia untuk perlumbaan.”

Tsunoda berjaya menamatkan perlumbaan ke-10 untuk mendapatkan satu mata untuk RB, dua minggu selepas beliau menamatkan ke-7 di Australia.

Ricciardo memasuki perlumbaan selepas melihat aksi yang sedikit dalam latihan Jumaat.

Tempatnya telah diberikan kepada pemandu Jepun, Ayumu Iwasa untuk sesi pertama dan latihan kedua dirosakkan oleh cuaca buruk.

Ricciardo enggan terus terperangkap dengan kemalangan tersebut dan beralih perhatiannya kepada Grand Prix China dalam masa dua minggu akan datang.

“Ini adalah sebahagian daripada perlumbaan kadangkala dan itu adalah sebahagian daripada pengalaman – tidak benar-benar ada siapa yang perlu dituduh, terdapat perbezaan besar dalam hal cengkaman di luar sana,” katanya.

“Saya minta maaf kepada pasukan tetapi China akan tiba tidak lama lagi, jadi kita akan fokus pada itu.” – AFPSource link

Leave a Reply