Rexy Kecewa Tetapi Masih Berharap Kepada Pasangan Berganda Terbaik untuk Olimpik


KUALA LUMPUR: Pengarah latihan Akademi Badminton Malaysia (ABM) Rexy Mainaky kecewa dengan prestasi pasangan ganda lelaki dan ganda campuran negara yang gagal memuaskan di Malaysia Masters 2024.

Beliau menyatakan bahawa Aaron Chia-Soh Wooi Yik dan Chen Tang Jie-Toh Ee Wei kurang bertenaga walaupun sebagai pasangan benih dan bermain di tanah air dalam pertandingan Super 500 di Axiata Arena, Bukit Jalil.

“Jelaslah bahawa prestasi Aaron-Wooi Yik dan Tang Jie-Ee Wei tidak dapat diterima. Aaron-Wooi Yik sepatutnya boleh menang tetapi kurang semangat dan tidak menamatkan bola di fasa kedua (perlawanan separuh akhir).

Rexy memberikan penarafan lima atau enam dari skala 10 untuk prestasi Aaron-Wooi Yik.

“Permainan Tang Jie-Ee Wei sangat buruk dari pusingan pertama sehingga separuh akhir. Gabungan sangat lemah dan Ee Wei tidak dapat mengawal sentuhan hadapan,” katanya kepada wartawan di Axiata Arena semalam.

Beliau menyatakan bahawa dua pasangan ini sepatutnya bermain lebih baik kerana mereka telah layak ke Olimpik Paris 2024 dan bermain tanpa tekanan.

Walau bagaimanapun, Rexy menyatakan bahawa masih ada peluang untuk pulih kerana para pemain sedar akan kelemahan mereka dan masih ada masa untuk bangkit semula untuk Olimpik.

Rexy juga menyatakan bahawa Pearly Tan, yang pulih dari kecederaan belakang seminggu sebelum kejohanan, sepatutnya telah masuk ke peringkat akhir bersama M. Thinaah untuk menandingi pencapaian mereka tahun lalu.

Beliau mengakui bahawa pasangan ranking ke-13 dunia ini mempunyai banyak ‘kerja rumah’ untuk dilakukan, terutamanya pada Pearly, yang perlu meningkatkan pertahanan dan membawa daya kepada pukulannya.

Walau bagaimanapun, Rexy memuji pasangan kebangsaan muda Wan Arif Wan Junaidi-Yap Roy King kerana berjaya layak ke separuh akhir walaupun berperingkat ke-47 di dunia.

“Wan Arif-Roy King mara ke separuh akhir selepas mengejutkan pasangan ranking keempat dan keenam. Saya memberikan penarafan 9/10 kepada mereka tetapi berharap mereka tidak menjadi sombong.

“Bagi pasangan Man Wei Chong-Tee Kai Wun, mereka kurang keberanian membuat keputusan ketika berlawan dengan He Ji Ting-Ren Xiang Yu (China),” tambah beliau.

Bekas juara dunia Aaron Chia-Wooi Yik tewas 21-11, 19-21, 19-21 kepada pasangan Korea Selatan ranking ke-34 dunia Jin Yong-Na Sung Seung manakala Wei Chong-Kai Wun dihentikan oleh pasangan ranking tiga Ji Ting-Xiang Yu 18-21, 16-21 dalam perlawanan separuh akhir.

Tang Jie-Ee Wei, Wan Arif-Roy King dan Pearly-Thinaah tersingkir dalam perlawanan separuh akhir semalam, kalah kepada rakan sepasukan Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie (11-21, 19- 21), Denmark’s Kim Astrup-Anders Skaarup Rasmussen (13-21, 19-21) dan pasangan Korea Selatan Lee Yu Lim-Shin Seung Chan (16-21, 11-21) masing-masing.Source link

Leave a Reply