KUALA LUMPUR: Pengarah latihan Akademi Badminton Malaysia, Rexy Mainaky amat bimbang dengan prestasi tidak konsisten pasangan ganda lelaki nombor satu negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik.

Rexy mengakui bahawa beliau tidak dapat menyembunyikan kebimbangan tersebut, terutamanya selepas Aaron-Wooi Yik menunjukkan prestasi di bawah paras yang dijangkakan dalam tempoh yang berterusan sehingga menyebabkan pasangan ini tersingkir di peringkat separuh akhir dalam dua kejohanan berturut-turut dalam tempoh seminggu.

Pasangan ini yang tersingkir di peringkat separuh akhir Malaysia Masters 2024 minggu lalu, kembali tersingkir di peringkat separuh akhir Singapore Open 2024 semalam.

Di Singapore Open yang merupakan kejohanan Super 750, Aaron-Wooi Yik, Juara Dunia 2022, kalah kepada pasangan Denmark, Kim Astrup-Anders Skaarup Rasmussen, dengan skor 10-21, 14-21 dalam dua set langsung di Stadium Indoor Singapore.

“Pergerakan Aaron-Wooi Yik dan pukulan balik dalam perlawanan semalam kurang memberikan impak dan arah tujuan,” katanya kepada Bernama apabila dihubungi hari ini.

Dalam Malaysia Masters minggu lepas, peminat badminton tempatan kecewa apabila pasangan ini kalah kepada pasangan Korea Selatan tanpa jangkaan, Jin Yong-Na Sung Seung, dengan skor 21-11, 19-21, 19-21 di peringkat separuh akhir.

Bekas bintang ganda lelaki Indonesia itu kemudian menyeru pasangan yang berada di ranking kelima dunia ini untuk menghapuskan kekecewaan dalam dua kejohanan terkini dan memulakan pembinaan kepercayaan diri bagi persediaan ke Kejohanan Indonesia 2024 yang akan berlangsung pada minggu depan.

Naib Juara All England 2024 ini akan membuka kempen Indonesia Open mereka menentang pasangan yang tidak dikenali dari Amerika Syarikat, Vinson Chiu-Joshua Yuan, dalam pusingan pembukaan.

Indonesia Open 2024 yang akan diadakan di Istora Senayan, Jakarta dari 4 hingga 9 Jun, akan menjadi kejohanan utama terakhir bagi Aaron-Wooi Yik sebelum memulakan persediaan terakhir bagi Olimpik Paris 2024 yang dijadualkan dari 26 Julai hingga 11 Ogos.

Aaron-Wooi Yik yang membuat penampilan sulung dalam Olimpik Tokyo 2020 mencatatkan kejayaan besar dengan menjuarai pingat gangsa selepas menewaskan tiga kali Juara Dunia Mohammad Ahsan-Hendra Setiawan dari Indonesia dengan skor 17-21, 21-17, 21-14.Source link

Leave a Reply