Restoran memuji pelanggan kerana membersihkan selepas makan.Apabila makan di restoran makanan segera, merupakan amalan sopan jika kita membuang sampah ke tong sebelum meletakkan dulang di atas timbunan.

Namun, adakah anda akan menganggap mengumpulkan pinggan dan sudu selepas makan di restoran makanan laut? Atau akan anda biarkan kepada kakitangan?

Sebuah restoran di Terengganu baru-baru ini berkongsi di halaman Facebook mereka tentang sebuah keluarga yang dengan baik hati mengumpulkan pinggan dan sudu selepas berbuka puasa.

Menurut Nohana Ikan Bakar Kerteh, keluarga empat orang itu tidak hanya mengumpulkan dan mengatur pinggan dan cawan mereka, malah juga meletakkan sudu dan pinggan yang tidak digunakan secara berasingan.

Mereka juga meletakkan makanan yang tinggal dengan kemas dalam bekas.

“Kami tidak mengharap atau meminta pelanggan kami untuk melakukan ini. Kami ada kakitangan untuk membantu membersihkan. Tetapi kami terharu dan gembira apabila ramai pelanggan kini melakukan perkara ini.

“Ia benar-benar membantu pasukan kami pada masa ini. Dengan restoran kami mendapat tempahan penuh setiap hari dan semasa bulan puasa, ini agak mencabar untuk pasukan kami,” berkongsi restoran dengan rasa bersyukur.

Mereka menambah bahawa beberapa kakitangan mereka terpaksa menangguhkan waktu berbuka puasa mereka sendiri untuk memastikan semua pelanggan mendapat makanan mereka dan makan pada masa.

“Tindakan bertimbang rasa, walaupun tidak wajib, sangat menyentuh hati kakitangan di Nohana Ikan Bakar Kerteh.”

Pos Facebook itu sejak itu mendapat lebih dari 19K like dan 835 kongsi. Pengguna Facebook juga membanjiri pos tersebut dengan komen, memuji etika makan keluarga tersebut.

“Kami selalu lakukan ini apabila makan di restoran. Saya juga mengajar anak-anak saya untuk membersihkan selepas makan. Akhirnya, saya tidak suka melihat meja yang bersepah dan selain itu, kami membantu meringankan tugas kakitangan,” kongsikan seorang pengguna Facebook.Source link

Leave a Reply