PERKAHWINAN KANAK-KANAK masih menjadi topik kontroversi di Malaysia kerana negeri-negeri masih berbelah bahagi mengenai isu tersebut.

Seorang remaja lelaki berusia 16 tahun di Sarawak baru-baru ini mengakui bahawa beliau tidak menyesal dengan keputusannya untuk berkahwin dengan isteri yang berusia 17 tahun ketika itu beliau masih berusia 15 tahun.

Nabil Syahmi Danish Askar menjadi viral dalam sebuah klip TikTok baru-baru ini bersama isterinya, Dayangku Nazarina Awangku Saifuddin, yang berusia 18 tahun dan anak mereka, melaporkan Harian Metro.

Nabil menjelaskan bahawa beliau dan isterinya bersetuju untuk berkahwin dalam usia muda kerana mereka benar-benar mencintai satu sama lain dan ingin melegitimisasikan hubungan mereka.

JUGA DIBACA: Cinta jurang usia; wanita berusia 41 tahun berkahwin dengan lelaki berusia 16 tahun

Mereka berkahwin pada tahun lalu pada 10 Mei selepas kedua-dua belah pihak keluarga menyetujui dan memberkati persatuan mereka yang awal.

“Kami bertemu dua tahun lalu di sebuah acara motosikal kerana kedua-dua kami mempunyai minat pada motosikal.

“Kami berjaya bertukar nombor telefon untuk saling mengenali dan bermula berkeluar sejak itu,” kata Nabil, yang kini tinggal di Kampung Seberang, Sarikei.

Nabil juga bimbang bahawa isterinya (ketika itu masih kekasih) akan menjadi mangsa fitnah oleh orang ramai oleh itu keputusan untuk berkahwin awal.

JUGA DIBACA: Netizen ‘kesal’ dengan video pernikahan kanak-kanak yang viral

Beliau menambah bahawa kedua-dua keluarga menerima keputusan mereka namun, ibunya mempunyai beberapa kebimbangan, mengutarakan bahawa perkahwinan bukanlah “main-main” tetapi akhirnya bersetuju apabila melihat keazaman Nabil.

Bukan itu sahaja, Nabil menunjukkan ke-seriusannya dalam berkahwin dengan isterinya, menyebut bahawa beliau membiayai majlis perkahwinan mereka yang diadakan di rumah keluarga isterinya di Kampung Seberang. Dana itu diperoleh daripada simpanannya kerja separuh masa di bengkel kereta selama dua tahun.

“Saya tidak mahu bergantung kepada keluarga saya kerana saya sedar bahawa ini adalah perkahwinan saya jadi saya harus membiayainya. Syukur, majlis perkahwinan berjalan lancar dan kami sudah berumah tangga selama setahun sekarang,” katanya.

Nabil menambah bahawa beliau berhenti dari pelajaran pada Tingkatan Dua dan kini bekerja di bengkel kereta abang iparnya.

JUGA DIBACA: Remaja lelaki Indonesia berkahwin dengan pengantin perempuan berusia 73 tahun

Beliau dan isterinya, Dayangku, merancang untuk memiliki anak setahun selepas berkahwin tetapi dua bulan selepas perkahwinan, beliau mendapati bahawa isterinya mengandung dengan anak mereka, Kayra Afeeya, yang kini berusia dua tahun.Source link

Leave a Reply