Remaja berumur 19 tahun tanpa pengalaman kerja menuntut gaji RM5kApabila mencari pekerjaan, terutamanya bagi mereka yang baru mula, kesan pertama sentiasa penting dan disarankan untuk tidak meminta terlalu banyak kerana kekurangan pengalaman kerja tidak dapat membenarkan pembayaran gaji yang tinggi.

Seorang majikan baru-baru ini mengalami pelamar muda yang bertanya tentang pekerjaan di syarikatnya, namun wawancara itu tidak berjalan lancar.

Leo Lum berkongsi interaksi tersebut di Facebook, menunjukkan tangkapan skrin perbualan antara beliau dengan seorang pelamar berusia 19 tahun yang mencari pengalaman kerja.

Leo bertanya kepada individu muda itu jika mereka mempunyai pengalaman dalam penyuntingan visual atau fotografi di mana pelamar itu menjawab jika “membuat video TikTok dianggap sebagai pengalaman.”

Pelamar itu kemudiannya menerangkan jenis video yang dipaparkan di TikTok dengan menghuraikan kepakaran mereka, yang mengatakan “perlahan, demonstrasi teknikal, dan mencipta petikan.”

Apabila Leo meminta bukti kerja pelamar muda itu, mereka menukar topik dan bertanya tentang gaji.

Leo kemudian memberitahu bahawa syarikat membayar antara RM2,000 hingga RM5,000, dan menyingkapkan bahawa jumlah tersebut akan bergantung kepada pengalaman pelamar.

Tanpa ragu-ragu, pelamar itu dengan terang-terangan meminta gaji tertinggi yang ditawarkan untuk jawatan itu, iaitu RM5,000.

Netizen kebanyakannya terhibur dan bergurau bahawa tidak menghairankan pelamar itu memilih gaji yang lebih tinggi daripada julat gaji yang ditawarkan.

Apakah yang anda akan lakukan jika berada dalam kedudukan Leo? Beritahu kami dalam komen.Source link

Leave a Reply